måndag 4 oktober 2010

Hur är man när man är sig själv?

I dag på lektionen byggde vi vidare på det många av er har skrivit i bloggkommentarerna till uppgift 2. Flera skriver att det bästa är "att vara sig själv". Jag undrade vad det innebär att vara sig själv.

Vi kom fram till att det betyder att man känner sig bekväm och avslappnad tillsammans med andra. Det kan också handla om att man inte behöver tänka så mycket på vad man ska säga och göra - det kommer spontant och det känns naturligt - då är man sig själv. Det kan också betyda att man har frihet att göra det man vill så länge man inte skadar andra och så länge man håller sig inom lagens ramar.

Vi pratade också om att man i vissa sammanhang väljer att spela en roll för att man vill få ut något speciellt av det, till exempel vid en anställningsintervju försöker man att vända sina eventuella negativa sidor till något positivt för att man vill ha jobbet. När man börjar på en ny skola eller på ett nytt jobb har man möjligheten att skapa sig en ny "roll" i ett nytt sammanhang. Ibland berättar vi sanningen, men inte hela sanningen om oss själva. När vi känner någon väl och litar på den personen blir det lättare att "vara sig själv".

Oskar är bara 12 år och för honom är det inte lätt att veta hur han ska vara. Innan han träffade Eli har han inte fått så mycket stöd från omgivningen i sitt sökande efter sig själv heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar