torsdag 21 oktober 2010

Uppgift 5

Ditt svar till uppgiften ska vara inskrivet i kommentarfältet till det här inlägget senast söndagen den 24 oktober kl 22:00.
______________________________________________________

Den här gången ska du själv hitta något på s 256 - 331 i Låt den rätte komma in som du tycker är intressant att kommentera. I din kommentar ska du återberätta eller citera det avsnittet du har valt samt förklara varför du har valt det, d v s förklara varför det är intressant.

18 kommentarer:

  1. Jag valde händelsen där Eli är hemma hos Oskar och när de lyssnade på musik tillsammans.

    ” Varför ler du, frågar pojken då
    när dom möts av en slump invid grinden
    Jo, jag tänker på den jag ska få
    Svarar flickan med ögon så blå
    Han som jag älskar så … ”

    Detta beskriver det som har hänt med Eli och Oskar hittills. Man kan säga att de träffades av en slump vid gungorna men om Oskar inte skulle vara mobbad eller om Eli inte skulle ha flyttat så mycket i Sverige så skulle de aldrig ha träffats.

    Det första Eli tänkte på var kanske att hon skulle utnyttja Oskar men senare har de blivit mer än vänner. Båda har fått starka känslor för varandra och båda två vill inte leva utan den andra. Eli vill flytta från området för att ingen ska upptäcka att hon är en vampyr men hon stannar kvar för att hon inte vill lämna Oskar, därmed riskerar hon sitt liv bara för Oskar. Oskar funderar på att skaffa blod till henne för att hon inte ska bli svag och han funderar även på att lämna hans mamma bara för att vara med Eli.

    Detta visar att kärleken är starkare än allt annat.

    // A.T.

    SvaraRadera
  2. På sidorna 281 och 282 skrivs det en del om hur kvällstidningarna denna dag (söndag den 8 november 1981) valt att lägga största tyngden på en bild där en av polismännen fångar ett av kungafamiljens smitande får, istället för att skriva lite mer om det mycket intressanta dramat i Blackeberg där den misstänkte dubbelmördaren är på fri fot efter att ha falligt 30 meter, överfallit en anställd på sjukhuset och sedan flytt i mycket tunna kläder ut i det nollgradiga vädret.

    Denna biten av boken är mycket intressant för att jag ser stora likheter mellan Blackeberg-fallet och skottlossningarna som dagligen äger rum i Malmö. En eller flera gärningsmän är på fri fot och skrämmer stor skräck i vardera stad/by. En del vågar inte gå ut i rädsla av att bli överfallen och när dagen börjar lida mot sitt slut väljer många att stanna hemma. I nutid är att en del som inte vågar gå till jobben förrän mördaren är hittad, på liknande sätt kan man läsa i boken om att Blackebergsskolan skippar att åka på utflykt till Judarn där mördaren eventuellt kan hålla hus, de anpassar sig helt enkelt efter mördaren. Ska det vara så, ska man anpassa sig efter en enstaka förövare? Visserligen går det säkra före det osäkra, men ska verkligen en person få styra så mycket?

    En annan gemensam punk mellan blackbergmorden och döds- och skadeskjutningarna i Malmö är att man skämtar om fallen för att övervinna rädslan, för att börja tänka på annat, på något roligt. I ”Låt den rätte komma in” är det kvällstidningarna, i detta fall Expressen som drar till med en skämtsam kommentar om fårbilden: ”Ulv i fårkläder?”. Exakt samma sak inträffar i Malmö, folk skoja med varandra om att inte gå ut och då riskera att bli nedskjuten av ”lasermannen” (som vissa nu kallar personen som vansinnesskjuter i Malmö). Det sprids även falska sms där det står att man ska akta sig från att vara ensam utomhus när mörkret börjat falla (undertecknat av polisen), vilken också kan ses som ett skämt som har urartat något och skrämmer en del personer ordentligt.

    Studený Czech

    SvaraRadera
  3. Jag har valt ett stycke som handlar om Virginia,stycket kan ni finna på sidan 283.

    >> Virginia vilar insvept i täcken,filtar.Ögonen är slutna,kroppen blick stilla.Om en kort stund kommer hon att vakna.Elva timmar har hon legat på detta sätt.Kroppstemperaturen är nere på tjugosju grader,vilket motsvarar lufttemperaturen i garderoben.Hjärtat slår fyra mycket svaga slag i minuten.<<


    Allt tyder på att virginia har förvandlats till en vampyr. Symptomen är hur tydliga som helst och hon vet med sig att hon har förvandlats,men hon hoppas på att det bara är en smittsam sjukdom som går att bota med hjälp av medicin.

    Hennes kroppstemperatur hat sjunkit från 37 grader till 27 grader.Hon blinkar inte och behöver inte andas längre för att överleva.Hjärtslagen har sjunkit till fyra slag per minut och det är ett solklart bevis på att hon inte är mänsklig längre....
    Det tydligaste tecknet på att hon är en vampyr är att hon skär sig själv för att komma åt blod.Hennes sår läcker därmed ganska fort,hon tål inte solljus,äcklas av mat.Virginia kan se och höra i mörkret på ett sett som hade varit omöjlig innan dess att hon förvandlats till vampyr.

    Jag tolkar Virginias förvandling så här:

    Eftersom Eli inte sökte upp Virginia för att dricka hennes blod och smitta henne var det ödet. Virginia kunde inte hjälpa eller ändra på det som drabbat henne. Det var ödet som förde Eli till virginia och man får ta saker och ting som de kommer.

    Av: Bahoo:*Liee

    SvaraRadera
  4. Glömde skriva att det hände på sidan 305

    // A.T

    SvaraRadera
  5. Jag har valt avsnittet på sidorna 322-328 i boken som handlar om när Eli köper blod av Tommy.
    Efter att ha stigit på hemma hos Oskar utan att ha blivit inbjuden förlorade Eli en ganska stor mängd blod och behövde mer för att bli starkare igen. Men hon gick inte ut för att anfalla någon slumpmässig person utomhus, hon gick istället för att köpa blod av Tommy som tillbringade natten nere i källaren. Detta skulle kunna vara ett resultat av Elis och Oskars samtal, sida 208, när Oskar påpekar att Eli faktiskt dödar folk. Han påstår att det måste finnas andra sätt att få tag i blod. Även om hon svarade att det inte finns något annat sätt, hon måste helt enkelt döda för att överleva, så kan deras samtal ha fått henne att tänka efter. Det kanske finns något sätt trots allt. Därefter gick hon till Tommy och erbjöd honom femtusen kronor för en liter blod.

    Det står dock att Tommy tänker ”Hon har gjort det här förut” när Eli med vana rörelser tar fram ett rakblad så det kan mycket väl vara så att hon har gjort det förut. Tidigare i boken står det att när hon är väldigt svag så brukar hon få hjälp eftersom att hon är så liten. Det betyder att hon har fått hjälp av andra personer än Håkan (vilket är självklar med tanke på att hon är över hundra år gammal). Det skulle kunna vara så att hon har fått skära upp armen på fler personer tidigare, i utbyte mot någonting. Håkan gav henne inte sitt eget blod men han hjälpte henne ändå genom att mörda någon och samla upp blodet och i utbyte mot det så fick han det han ville ha.

    SvaraRadera
  6. Jag har valt avsnittet där Virginia vaknar insvept i filtar i garderoben där hon har legat i elva timmar s.283-287.
    Författaren berättar hur hennes kropp har förändrats. En så kallad cysta växer i hjärtats sinusknuta, cellklumpen som styr hjärtats sammandragningar.
    Cystan är uppbyggd av hjärnceller.
    I Virginias hjärta bildas en liten hjärna som kommer att leva även om kroppen dog.
    Under de elva timmarna hade hon inte andats och när hon kommer ut ur garderoben tar hon sitt första andetag på länge. Hon upptäcker också att hennes sår har läkt helt.
    Efteråt tänker hon på när hon blev överfallen och då faller allt på plats. Hon tål inte ljus,behöver blod och kan se i mörker.
    Hon han har blivit en vampyr.

    Jag valde denna delen för att den lär mig och alla andra antar jag, vad som händer med hjärtat när man blir vampyr, vilket var intressant.
    En annan sak är att Virginia vet att hon är en vampyr nu och vad hon behöver och nu kommer hon gå ut på jakt efter blod.

    //Kastriot Gashi

    SvaraRadera
  7. Jag har valt avsnittet där Oskar vaknar upp hos Eli på sidorna 268-272.

    Uppenbarligen gillar inte Oskar det han ser när han vaknar. Den dåliga luften och rummen som inte får någon underhållning äcklar honom. Han vill därifrån och tänke till och med att han inte finns gång på gång. Han ville bara försvinna

    Det jag tycker är intressant med detta avsnittet är att trots Oskars totalt negativa tankar om var han är och vilken situation han befinner sig i vill han fortfarande vara med Eli. Jag tror att om en person som redan har vänner hade träffat Eli hade personen avfärdat henne direkt. Anledningen till att Oskar inte lämnar Eli trots allt det dåliga är att hon var den första och enda riktiga vännen Oskar haft. Detta skapar ett starkt band som är svårt att bryta.

    SvaraRadera
  8. Jag har valt avsnittet när Oskar är hemma hos Eli på sidorna 277-279.

    Oskar vaknar upp i de tidigare sidorna hade Oskar vaknat upp och inte vetat var han var och sedan kom han på att han sov hemma hos Eli eller Elias. Oskar börja nu få andra tankar om Eli som att Eli berätta för honom att hon heter Elias och att hon är en vampyr och Oskar börjar inse att han är inte trygg.

    När han skulle ta nåt att äta så fans det inget förutom mjölk som var tio dagar gammalt och han koppla direkt att det var Håkans mjölk. Sedan börjar han tänka eftersom han vet att Eli hade använt Håkan som en levande blodbank." Men varför gick Håkan med på det? och om hon hade dödt honom var fanns kroppen"
    Efter det äclades Oskar så mycket att han ville inte vara kvar i hennes lägenhet.

    Detta var intressant tyckte jag för att Oskar tror jag tänker att Eli kanske vill utnytta honom som hon gjorde med håkan men senare på en lapp så står det att Eli tycker om Oskar väldigt mycket och att han inte borde vara rädd för honom. Interessant vad som kommer hända framöver med deras relation.

    //Xavi Iniesta

    SvaraRadera
  9. På sidan 279 läser Oskar ett brev som han har fått av Eli. Det står att Eli litar på Oskar och hoppas att han fortfarande tycker om henne fast Oskar vet att Eli är en vampyr.
    ”Jag tycker om dig. Väldigt mycket.” Eli visar sina känslor för Oskar att hon tycker om honom väldigt mycket och ber honom att inte vara rädd för henne. Vid flera tillfällen nämner hon att Oskar inte ska vara rädd för henne för vem hon är och att hon tycker om honom.
    Eli vill också att de ska träffas på kvällen. Hon säger att hon är ensam och hon har ingen. Hon har bara Oskar.

    Detta visar att Eli inte kommer utnyttja Oskar som Håkan. Uppgift 3 var att vi skulle skriva vad vi tror, kommer Eli utnyttja Oskar eller inte?
    Efter att ha läst detta tror jag inte Oskar kommer bli utnyttjad, Eli gillar honom och skulle aldrig sätta Oskars liv på spel, med att döda oskyldiga människor för att mata Eli.
    //Stefan

    SvaraRadera
  10. Jag har valt det kursiva stycket på sidan 313 som lyder så här:
    "Mamma, Elis mamma, min mamma, Eli, jag. Tvåhundra år. Elis pappa. Elis pappa? Den där gubben som... Gubben."

    Jag tycker att man kan tolka det här stycket på olika sätt och man kan se det från olika perspektiv. Om du lägger manken till så nämner stycket nästan bara huvudpersoner så som Eli, Oskar, Oskars mamma och "Gubben" (Håkan).

    Det som jag mest spekulerat kring detta stycke är från vilka perspektiv man kan se det ifrån. Vi läsare får nog den känslan av att det är ur Oskars perspektiv eftersom Oskars tankar är dom ända tankarna vi får ta del av på just den sidan (313) och att det står "Elis pappa" och inte "Oskars pappa". Vi vet ju nu att Oskar tänker extremt mycket på vad Eli är för en och hur hon(han) fungerar. Han försöker liksom förstå hur allt hänger ihopa när det gäller Elis beteende, de mystiska morden i Blackeberg som nyligen har upphört, ja, värlen runt omkring honom.

    Det som jag tror som inte beskrivs i boken är att Eli tänker exakt lika mycket på Oskar som han tänker på Eli. De båda spekulerar om det fanns en mening, ett syfte med att de träffades just den kvällen eller var det en ren slump? Träffades de för att kunna hjälpa varann och hitta en vän som båda behövde?

    Det jag försöker komma fram till är att det kursiva stycket på sidan 313 inte nödvänligtvis behöver visa hur Oskar tänker utan hur några av huvudpersonerna i boken är kopplade till varandra så att allt liksom hänger ihop, allt har sin plats i boken.

    //D.A

    SvaraRadera
  11. Det intressantaste jag kunde hitta i de sidorna vi har läst är först när Virginia på sid.265-266 går in i garderoben och sveper in sig i en massa filtar och märker att hon inte behöver andas, hon har ingen syrebrist.

    Sedan när hon på sid.283-287 märker att hon är en vampyr. an kan ju lista ut mycket tidigare att hon är vampyr, men det här är den första gången man får det bekräftat. Det står att hennes kroppstemperatur är nere på 27 grader och hennes puls slår fyra gånger på en minut, det är bara cp.

    Under de elva timmarna hon är inne i garderoben så har hennes kropp förvandlats. Magsäcken och lungorna har förändrats, men skulle man se det ur en medicinsk synvinkel så hade det intressantaste varit att en cysta växer i hjärtats sinusknuta. Cystan är uppbyggd av hjärnceller och man kan säga att ett nytt liv håller på att skapas inom Virginia. Ett liv som kommer leva vidare om Virginia själv dör.

    Jag tog den här biten för att man för första gången får det bekräftat, att Virginia verkligen är en vampyr. Men man är ju också lite trög fattad om man inte listade ut det när hon blev biten av Eli.

    SvaraRadera
  12. Jag har valt det att Oskar accepterar Eli eller Elias för den han är, en vampyr, ett monster. Från början när han får reda på vad hon är och allt vad hon har gjort vill han inte ha något med henne att göra. Han vill inte ha någon relation till den personen som gjort allt de hemska och som fått så många människor rädda. Detta citat visar det, när det Eli/Elias sagt blir uppenbart för honom, att han är en vampyr:
    "Upphängd i ett träd...uppskärd i halsen...schvitt.
    Han förstod. Förstod alltihop. Att alla dessa artiklar han klippt ut och sparat, radio, teve, allt prat, all rädsla.....
    Eli."(s288)
    Men det finns något starkt bakom denna vänskapen som de har. De har mycket likheter och saker gemensamt. Några sidor senare:
    ”Jo. Och det skulle vara för ditt nöjes skull. Hämnd. Jag gör det för jag måste- det finns inget annat sätt.
    Men det är för dom---dom göt mig illa, för dom retar mig, för att jag...
    För att du vill leva. Precis som jag.”(S 309)
    Då inser Oskar att inget av det Eli/Elias har gjort spelar någon roll. Eli/Elias har stötta honom och han desamma med Eli/Elias. De har mer än bara vänskapen de har starkare känslor för varandra om det är riktigt kärlek eller syskon kärlek är jag inte säker på. Men Oskar bortser från allt hon gjort och trycker undan all motbjudan han känner för de Eli/Elias gör. Han accepterar Eli/Elias och accepterar även att han behöver honom. Eli/Elias har gett honom så mycket styrka han kan inte bara svika henne nu. Nu när hon allra mest behöver honom.

    SvaraRadera
  13. (Eli knep ihop läpparna, tänkte en sekund och tog sedan ett kliv framåt, över tröskeln. Oskar spände sig i hela kroppen, väntade på någon blå blixt, att dörren skulle svänga, passera rakt igenom Eli och smälla igen, eller något liknande)

    Men det som hände var att Eli började bli rosa till ljusröd till vinröd och sen så kom blodet som små pärlor på hennes ansikte och halsen.

    Jag tyckte det som hände på sidorna 302 till 303 var intressant . På dom sidorna fick man veta vad som hände med Eli när hon går in i ett hus utan att den personen som bor där säger att "du får komma in" .

    MessiKung xD

    SvaraRadera
  14. Jag valde händelsen när ljuset rann in mellan gliporna i persiennen och träffade Virginias handflata, den brännde henne. Såret på handen gjorde mycket ont. Eftersom Virginia var en vampyr och vampyrer är känsliga för ljus. Därför brukade Eli träffa Oskar bara på kvällen. Det var blod överallt i lägenheten och Virginia hud var öppen på många ställen.
    Virginia började dricka från sitt eget blod, hon måste ha blod för att överleva men en annan människans blod skulle göra henne frisk. Virginia måste endå dricka av sitt eget blod så att hon kan överleva.
    Såret plågade henne, men Virginia drack från sitt blod så hon ska kunna överleva, det sprutade en massa blod från hennes hand, rummet liknade ett blodbad. Hon hade ångest resten hela dagen, eftersom hon visste vad hon skulle göra för att kunna överleva, jo… dricka från sitt eget blod.
    Jag valde just denna händelsen eftersom den är väldig intressant, och boken handlar om vampyrer därför valde jag denna händelsen. I den här händelsen beskrivs vampyren Virigina och hur dåligt hon måde när ljuset träffade hennes handflata. Hon hade ångest eftersom hon var tvungen att dricka sitt eget blod för att överleva och endast andra människors blod kan göra henne frisk.

    SvaraRadera
  15. Jag har valt händelsen på sidan 288, när Oskar sitter och läser om när en grupp barn hittat en man fastfryst i isen.

    ”Instuvad under den döde mannens jacka hade man hittat en blodfläckad tröja i barnstorlek, och den fanns på en bild, utlagd på en neutral bakgrund. Oskar kände igen den tröjan.
    Fryser du inte?
    I texten stod det att den döde mannen, Joakim Bengtsson, senast setts i livet lördagen den 24 oktober. Två veckor sedan. Oskar kom ihåg den kvällen. När Eli löst kuben. Han hade smekt henne över kinden och hon hade gått ut från gården. På natten hade hon och hennes…gubben… bråkat, och gubben hade gått ut.
    Var det den kvällen Eli gjort det?”

    Jag tycker att detta är intressant för att Oskar verkligen förstår vad Eli håller på med. Att hon dödar människor, att hon samma kväll som han smekt henne över kinden och deras vänskap börjat så dödade hon en man. Trots att Oskar vet detta tar han inte något direkt avstånd från Eli, han vill ändå att ”hon” ska komma hem till honom. Detta tyder på hur mycket Eli betyder för Oskar. Att Oskar vet att han umgås med en mördare och ändå inte vill avsluta vänskapen bevisar hur ensam Oskar egentligen är och hur mycket han behöver en vän.

    //Kornelia

    SvaraRadera
  16. Jag tyckte att det var intressant när Virginia märkte att hon förvandlades till en vampyr, på sidorna 283-287. Det intressanta var att hon inte hade andats i 11 timmar, jag själv visste inte om att vampyrer inte behöver andas lika mycket. ”En cysta hade börjat växa i hennes hjärtas sinusknuta”. Det intressanta i detta är att även om kroppen dör, så kommer en liten hjärna leva i Virginias hjärta.

    Det är första gången jag hört talas om detta. Det blir väldigt intressant att se hur hon kommer klara sig i fortsättningen som vampyr. Författaren skrev också att Virginias kroppstemperatur var nere i 27 grader. Det hade jag redan förutsett eftersom att Eli var likadan. När Eli var ute med Oskar på gården så hade Eli knappt några kläder på sig, som om det var sommar. Eli kände ju inte av kylan eftersom hennes kroppstemperatur var ju så låg.

    Virginia har samma symtom som Eli, Virginia är vampyr nu.

    Puss o kram
    //Danne Bahner

    SvaraRadera
  17. Jag tycker att händelsen där Virginia på sidan 335 säger:”Jag är vampyr”, och Lacke svarar med ett ”Nej”, är intressant för att det är fakta på hur de flesta reagerar på sådant som inte man är van vid, och man förtränger det. Man vågar inte riktigt möta det. Lacke anar ju redan att något är fel på sidorna 272-273. Men man vill inte tro något och därför förtränger man det och enligt mig förtränger man verkligheten när man skjuter ”problemet” åt sidan. Det finns inget ”om” bland många. T ex, är vi själva i hela universum? Vet vi tillräckligt mycket för att säga att vi är garanterat själva? Inte enligt mig och därför borde man räkna med ett ”om”. Men när man pratar om något och säger t ex ”om jag hade ….” osv, så svarar folk ”nej”. Nu när sånt här ”ovanligt” händer vågar man inte riktigt möta det, tänker på skotten i Malmö just nu och det som sägs bland alla människor och i media. ”Det finns inte”, att någon går runt och skjuter i Malmö, men det gör någon just nu och det är fakta.

    Christopher Larsson

    SvaraRadera
  18. Det är verkligen kul att läsa vad ni har valt och hur ni resonerar. Intressant också att flera av er drar paralleller till aktuella händelser och till annat som ni funderar på.

    SvaraRadera