torsdag 30 september 2010

Uppgift 2

Ditt svar till uppgiften ska vara inskrivet i kommentarfältet till det här inlägget senast söndagen den 3 oktober kl 22:00. Glöm inte att skriva ditt förnamn under texten innan du publicerar.
_________________________________________________________

På s 95 funderar Oskar över vad han ska säga till Eli om hon kommer den kvällen:

"Vad han skulle säga till henne berodde på vad han var för henne. Eli var ny för honom och han hade alltså chansen att vara någon annan, säga något annat än vad han sa till de andra. Hur gör man egentligen? För att få nån att tycka om en? (s 95)"


Skriv en kommentar där du resonerar kring hur Oskar tänker. Ge exempel från romanen och utifrån dina egna erfarenheter som förklarar hur du menar.

19 kommentarer:

  1. Oskar undrar hur Eli kommer att tycka och tänka om honom när de ska träffas nere på gården.Oskar vet med sig att hon kommer genast att förstå att han blivit slagen när hon ser skorpan på hans kind.Han vill inte framstå som en mes i hennes ögon och vill absolut inte att hon ska lämna honom som hans tidigare komips(Johan)gjorde när de gick i mellanstadiet.

    Eli förstår direkt att Oskar blivit slagen när hon ser hans kind.
    Det som förvånar Oskar är att hon inte skiter i honom utan säger åt honom att börja slå tillbaka. ``använd vapen`` säger Eli när Oskar säger att de är tre stycken.Hon vill att han ska våga stå för sig!

    Allt detta tyder på att eli bryr sig om Oskar o vill inte att det ska hända honom något.Det är då Oskar inser att han måste slå tillbaka och börja skydda sig själv.


    Av:Bahra Ibrahim :D

    SvaraRadera
  2. Jag tror liksom Bahra skriver att Oskar vill spela en annan person inför Eli än den han egentligen är. Han vill inte framstå som en mes som är mobbad och inte har några vänner. Oskar fruktar nog att Eli ska lämna honom precis som hans tidigare kompis Johan gjorde i mellanstadiet, nu när han precis har fått känslor för henne och ser sin chans att få en vän.

    När Oskar väl nere på gården träffar Eli försöker han ljuga om hur han fått sin skorpa på kinden genom att säga att han ramlat, men Eli genomskådar honom genast. Kanske är han en dålig mytoman, eller så har Eli kanske redan märkt att Oskar inte är som alla andra, att han är utanför och blir mobbad. Trots detta uppmanar ändå Eli honom att slå tillbaka och stå upp för sig själv, något som visar på att hon bryr sig om honom.

    Att försöka spela en annan person än man egentligen är inför personer man inte känner sedan tidigare tror jag är ett vanligt fenomen. Nu när vi bytte till en ny skola har jag lagt märket till att många personer har börjat spela helt andra roller än hur de egentligen är. Jag har bland annat sett stora förändringar på en person som var punkare och klädde sig i trasiga kläder i 9:an men som nu har ”vanliga” kläder för att anpassa sig. Efter skolan byter han sedan direkt om till sin ”punkarstil” igen.

    Med vänlig hälsning: Studený Max

    SvaraRadera
  3. Oskar och Eli känner inte varandra så bra.
    Det gör att Oskar tänker på att han kan spela tuff och vara annorlunda för att Eli ska tycka om honom.
    Det märks att de inte är bara vänner, Oskar gillar Eli men han vet inte om Eli gillar honom. Han funderar på hur man får en tjej att gilla en. Hur ska han göra ?
    Ett sätt var ju att bete sig annorlunda nu och försöka imponera på Eli.
    Men Eli ser såret i ansiktet , och förstår då att han blir slagen och mobbad vilket tyder på att han inte är så tuff.

    Eli visar då att hon bryr sig om honom genom att säga att han ska stå upp för sig själv och slå tillbaka, använda vapen om det behövs.
    Det är där Oskar får lite självförtroende och styrka.

    Han kan vara sig själv när han är med Eli. Vi får se vad som händer i fortsättningen

    //Kastriot Gashi/ Koala

    SvaraRadera
  4. Oskar vill bli mer än vän med Eli. Men han vet att hans beteende kanske inte kommer imponera på henne. Han vill visa sig som någon annan, någon som inte är svag och mobbad.

    Eli ser såret på Oskars kind och Oskar säger att han ramlade. Det visar att han beter sig annorlunda. Men det går Eli inte på, och redan där visar Oskar sig själv som den han egentligen är.

    Jag förstår Oskar fullständigt. Om jag hade varit mobbad och hade inga kompisar, skulle jag också spela någon annan inför nya personer.
    Det är egentligen det enda man kan göra. Om man blev mobbad p g a sitt beteende så finns det ju ingen anledning att vara sig själv. För att då förändras man aldrig, man utvecklas inte.
    Filipo

    SvaraRadera
  5. Som de flesta har kommenterat så håller jag med om vad de har skrivit. Oskar har inga kompisar och är mobbad. Det som Kastriot skrev att Eli och Oskar känner inte varandra så bra och det gör att Oskar kan låtsats vara en annan person håller jag med om. Han vill inte sabba deras relation genom att säga som det är att han är mobbad och att han inte har några vänner, för då tror Oskar att Eli skulle ha lämnat honom så som hans kompis från mellanstadiet.
    Oskar gillar Eli och vill inte framstå som en tönt utan försöka att vara cool som när de gick till Älskarens kiosk när de skojade med ägaren och att han ville bjuda henne på godis för att kanske impa på henne.
    Så när Oskar hade blivit nedslagen ville han dölja det för Eli, men Eli visste direkt att han hade blivit slagen och hon sa till honom att slå tillbaka, och om de fortsatte så skulle hon hjälpa honom. Eli visar då att hon bryr sig om honom genom att säga att han ska stå upp för sig själv och slå tillbaka.
    Att vara någon du inte är framför andra som du inte känt länge är ganska vanligt men sedan när du börjat lära känna personen så ändras allting. Så jag att när Eli och Oskar känt varandra under en längre period så kommer Oskar kunna vara sig själv.
    // Aleksandar Simeunovic

    SvaraRadera
  6. Hej på er! :)

    Max, jag tar bort den ena kommentaren för den verkar ha blivit registrerad två gånger.

    SvaraRadera
  7. Oskar vill bli mer än en vän till Eli. Som de flesta har kommenterat vill Oskar inte vara den ensamma och mobbade killen. Han försöker spela den ”tuffa” killen för att imponera på Eli. Det fungerar i början tills Eli upptäckte såret på kinden, då visste Eli att Oskar blev slagen i skolan.
    Men Eli bryr sig inte om såret utan hon vill att Oskar ska slå tillbaks och detta visar att Eli bryr sig om Oskar. Detta kan vara händelsen där Oskar får reda på att Eli gillar Oskar för att hon bryr sig om Oskar.

    Som några har kommenterat är det rätt vanligt att vara någon man inte är inför vissa personer och det kan bero på att man vill vara den ”snälla” typen som alla tycker om inför vissa personer.

    Ibland är det bättre att vara sig själv för att om man blir avslöjad kan alla tro att man är en lögnare. Man vill inte vara med personer som bara kommer att ljuga för dig. Men i Oskars fall brydde inte Eli om att han ljög i början för att Eli bryr sig om Oskar.

    // Ändy Truong

    SvaraRadera
  8. Oskar känner mer för Eli än vänskap. Precis som de flesta killar som känner så försöker han vara så tuff som möjligt. Att vara tuffare än vanligt framför en tjej man tycker om är inget fel, men när det kommer till att ljuga har det hela gått över gränsen. När man ljuger för att någon ska tycka om än kommer personen att gilla det hon/han hört och tror, inte dig på riktigt. Men på sätt och vis gick det bra när han ljög. Först och främst visade Eli att hon brydde sig om honom och bad honom att försvara sig själv. Även Eli borde förstå att Oskar tycker om henne eftersom han målar upp lögner för att hon ska tycka om honom.

    // Maximilian

    SvaraRadera
  9. Som alla andra har skrivit så håller jag fullständigt med de. Oskar har bara, så vitt vi vet, haft en vän innan och det var just denne vän tomas, inte johan, som hade piskat honom i ansiktet. Efter piskningen så försöker Oskar leka tuff framför Eli när hon frågar vad som har hänt med hans ansikte. Han svarar då att han ramlade, men Eli genomskådar honom och frågar om det är någon som har gjort det och då svarar Oskar ja. Eli säger då att han måste använda vapen för att skydda sig. Oskar funderar också vad han ska säga för att få Eli att gilla honom. Han provade på sätt genom att försöka vara tuff men Eli genomskådade honom direkt.

    Tänk er själva om ni hade varit mobbade och inte haft några vänner, vad hade ni gjort? //Filip Mitrovic

    SvaraRadera
  10. Utifrån Oscars egna tankar i citatet du valt ut ”Vad han skulle säga till henne berodde på VAD han var för henne”, så utgår jag ifrån att han gärna vill vara något annat än endast Elis vän. Han tycker om henne och uppskattar att hon inte vänder honom ryggen.
    När han sedan ljuger om vad som hade hänt för att inte framstå som någon som är mobbad, så genomskådar Eli honom. Jag tror det beror på att hon redan känner honom och hans sätt att vara, dels att hon är för gammal och erfaren (hon är ju en vampyr) för att gå på det Oscar sa.
    När Eli trots genomskådar honom och ändå visar att hon är där för Oscar, ger honom hopp. Han får självförtroende av att ha någon som stöttar honom.

    Att man utger sig själv för att vara någon man inte är i början av en vänskap eller när man precis träffat någon, tror jag är relativt vanligt. Alla har dem tankarna när man precis träffat någon, hur man föreställer sig vad man ska framstå som för att vara omtyckt.
    Men det Filip uttryckte ”Om man blev mobbad pga. sitt beteende så finns det ju ingen anledning att vara sig själv” håller jag dock inte med om. Man ska alltid vara sig själv! Om man är mobbad så är det mobbarna det är fel på. Dock måste man skaffa sig lite ryggrad och stå upp för sig själv. Men att förlora sig själv i hoppet om att vara någon annan, tror jag inte på.

    Mvh Linda Lindgren

    SvaraRadera
  11. Mycket intressant Max, jag håller med om det du vill säga i ditt sista stycke! Det finns tyvärr personer som inte är sig själva, utan försöker bara passa in i t.ex. klassen. Ett tips Be yourself!

    Som de flesta har skrivit vill Oskar framstå som en bättre/starkare person än vad han är, inte som en mes till Eli, eftersom att han är rädd för att förlora henne som vän. När Oskar och Eli träffades så märkte Eli direkt vad som hade hänt med Oskars ansikte.

    Så hon frågade ”Vad har hänt med din kind?” Oskar ville ju inte berätta sanningen och framstå som en svag person så han sa ”Äh, jag… ramlade” Men Eli förstod att han ljög, så hon frågade ”Det är någon som har gjort det, eller hur?” Han svarade ja. Oskar kunde ha fortsatt att ljuga men det gjorde han inte, varför? Jag tycker att det är rätt att han inte fortsatte att ljuga, eftersom att det inte hade hjälpt honom alls. Det var modigt och bra att han berättade sanningen till Elin om att hans klasskamrater mobbar/slår honom. Nu fick han i alla fall stöd och tips av Elin, om vad han borde göra när detta händer honom igen.För att få någon att tycka om en, så ska man vara sig själv och inte ljuga.
    Vi får se vad som händer i fortsättningen visst Kastriot;)

    Puss o kram Danne Bahner

    SvaraRadera
  12. Som alla andra redan har skrivit, är Oskar mobbad. Mobbad är inget någon vill vara. Han ser chansen att nu försöka vara någon annan när han träffar Eli som verkar helt utan fördomar. De är mycket individuellt hur man försöker få någon att tycka om en. Jag tycker det är viktigt att man ska vara sig själv eller i allfall vara en personlighet som man själv mår bra i. Man ska kunna leva med det man gör och säger. Oscar mår bra av att för en gång skull inte vara den mobbade, utstötta och mesiga killen. Eli förstår direkt att det inte är som Oskar säger, att han fått såret när han trillade. Eli väljer att stötta Oskar istället för att svika honom. Hon visar att hon bryr sig om honom när hon säger till honom att stå upp för sig själv och slå tillbaka.

    När man träffar någon ny försöker man nästan alltid vara som man tror den personen tycker att man ska vara. Ställ sig in hos personen. Jag tror de flesta tror att människor runt omkring en tycker bättre om en om man är cool och tuff. Det är i vissa fall rätt eftersom de utstrålar mer självsäkerhet och därför är lättare att känna sig trygg med. Men jag tycker inte att man ska spela någon annan. När man ljuger om vem man är går man för långt. Om den du är inte passar personen så får de vara tycker jag.
    Rebecka Bakran

    SvaraRadera
  13. Det är så, Oskar vill inte framställa sig som en mobbad, svag pojke som blir slagen varje dag i skolan, vilket han blir. När Oskar är på kvällarna med Eli vill han vara en helt annan människa. En vanlig pojke som inte blir mobbad och slagen i skolan. Oskar vill inte att Eli ska få veta vad som händer med honom i skolan.

    När Eli frågar Oskar vad som har hänt med honom, så vill han inte säga sanningen. Som sagt, han vill inte framställa sig som en mobbad pojke för Eli. Speciellt när Oskar börjar gilla henne.
    Oskar ljög och sa att han ramlade, men Eli visste vad som har hänt. Oskar erkände och berättade vad som hände. Han kunde inte ha fortsatt att ljuga, för att man ska inte ljuga för sina vänner. Eli sa till Oskar att han ska börja använda våld tillbaka och stå upp för sig själv. Annars skulle Eli hjälpa honom. Här stärker deras vänskap ännu mer.

    ”Kanske är han en dålig mytoman, eller så har Eli kanske redan märkt att Oskar inte är som alla andra, att han är utanför och blir mobbad”. Max skrev att Oskar är en ”dålig mytoman”. Jag tror inte Oskar är en mytoman i överhuvudtaget, utan ville bara inte berätta sanningen för Eli. Mytoman innebär att en person ljuger mer eller mindre tvångsmässigt, det vill säga utan att det finns någon tydlig orsak till lögnen. Oskar ville helt enkelt inte berätta sanningen för Eli, för att inte skämmas.

    //Bjelica, Stefan

    SvaraRadera
  14. Jag håller med dom i klassen man ska vara sig själv och ingen annan. Dom får tycka om dig som den personen du är. Men Oskar vet säkert inte hur han är som en person och dom andra som känner honom känner han som en mobbad kille i deras klass/skola. Så jag tror att Oskar försöker imponera på Eli genom att föreställa sig en person som han inte är i verkligheten.
    // Anant

    SvaraRadera
  15. Som det redan står i ungefär alla inlägg så försöker Oskar att vara någon annan framför Eli. Enligt mig så kan det bero på ren rädsla då om han visar sitt riktiga jag att Eli kommer inte gilla det och då slutar vara vän med honom. Samma sak i verkligheten då exempelvist i skolan och i sin klass, som någon redan skrivit,där man för att undvika att kanske bli utstött visar sig själv som en annan person.Förståligt men extremt korkat då när de andra man försökt "impa" på får reda på vem man verkligen är och risken är ju att det blir som man fruktade att det skulle bli från hela början.
    Christopher Perski/ Baka

    SvaraRadera
  16. Jag håller med de flesta som har skrivit att Oskar inte vill vara den mobbade och ensamma killen, han vill ha kompisar som alla andra.

    Han försöker göra allt så att Eli ska gilla honom, han tänkte hela tiden på vad han ska säga till henne. Eli var en ny person för honom, han försökte var en annan person framför henne.
    Han försöker vara den coola killen framför henne, men när hon ser att han har blivit slagen försöker han ljuga för henne och säga att han har trillat, men Eli vet att han har blivit slagen.
    Hon säger till Oskar att slå tillbaka, hon vill inte att han ska vara rädd för någon, vilket visar att hon bryr sig om honom och kanske gillar honom.
    Han försöker hela tiden anpassa sig till de ’’samhället’’ han finns i. I skolan är han en sorts person, och ute på gården en annan. Han försöker göra detta för att de ska gå bra för honom och inte bli mobbad och slagen.
    //// Hasan

    SvaraRadera
  17. Jag tror Oskar tänkte att ifall han hade sagt sanningen direkt, att han blivit slagen så hade Eli inte velat vara kompis och Oskar vill verkligen bli vän med Eli och försöker imponera på henne. Därför tror jag att han tänker att det inte går att berätta sanningen utan han ljuger istället. Han säger istället att han hade ramlat men han visste själv att det inte såg ut som att han hade ramlat utan att han hade blivit slagen. Eli såg direkt att han hade blivit slagen och då erkände han att han blivit slagen och berättade sanningen. Eli tycker synd om honom och säger till han att han måste stå emot och slå tillbaka, Eli visar att hon bryr sig om honom. Jag tror att Oskar tänker att Eli bara bryr sig om det yttre som många gör men det gör hon inte utan hon tycker Oskar är trevlig och bryr sig inte så mycket om att han blir mobbad men hon försöker hjälpa honom. Ungefär samma sak som när Eli frågade Oskar ifall han hade gillat henne även fast hon inte hade varit tjej. Båda tänker mer på det inre. Första gången Oskar och Eli träffades tyckte Oskar att hon luktade illa och han brydde inte sig när hon halvt förvandlades så ingen av dem bryr sig om det yttre än tror jag.

    Christopher Larsson

    SvaraRadera
  18. Precis som många har skrivit så tror jag att Oskar försöker spela lite tuff inför Eli. Han vill inte att hon ska märka att han inte har några vänner, för då kanske även hon drar sig undan från honom. Så när Eli frågar vad Oskar har gjort på kinden svarar han att han ramlat och hoppas att hon ska köpa det. Hans mamma brukar ju köpa hans historier om att han ramlat, eller trillat ner från en klätterställning, för hon vill inte höra sanningen. Jag tror inte hon vill inse hur det egentligen ligger till med Oskar och hans brist på vänner. Men Eli köper inte att han har ramlat rakt av utan förstår att det är någon som har gjort detta mot honom och säger att han ska slå tillbaka. Jag tror att Oskar får lite av en chock när Eli säger så till honom och att hon förstår att han är mobbad men ändå inte drar sig undan.

    Jag tror dessutom att Oskar har mer än bara vänskapskänslor för Eli. Men han har ingen aning hur han ska berätta eller visa det för Eli. Han har ju inte haft någon riktigt vän på flera år, hur ska han då kunna få en flickvän? Eli verkar även väldigt svårläst, det känns som att Oskar inte får någon riktigt uppfattning om henne, vilket gör situationen att visa vad han känner ännu svårare.

    //Kornelia Palm

    SvaraRadera
  19. Intressant!

    När jag läser era svar tänker jag: vad innebär det "att vara sig själv"? Hur är man då och hur vet man att man är "sig själv"? I vilka sammanhang är vi oss själva? När spelar vi roller i livet och hur kan man veta om någon annan är sig själv?

    Hmmm.. det där måste vi diskutera i morgon. Vi ses då. :)

    SvaraRadera