fredag 15 oktober 2010

Uppgift 4

Ditt svar till uppgiften ska vara inskrivet i kommentarfältet till det här inlägget senast söndagen den 17 oktober kl 22:00.
___________________________________________________

I avsnittet vi läste sist så besöker Oskar sin pappa. Skriv en kommentar där du beskriver vilket förhållande Oskar verkar ha till sin pappa. Förklara hur du upplever deras relation med hjälp av texten och dina egna erfarenheter.

20 kommentarer:

  1. Jag tycker att Oskar har en relation som inte är så bra med sin pappa.

    Oskar tycker om sin pappa för att han inte ¨Gräver¨ djupt med frågor som han ställer.
    Oskar tycker att hans mamma kan fråga lite för mycket när hon väl har fått reda på något som hon oroar sig över eller vill få reda på något,men hans pappa är tvärtom. Pappan har inte direkt en bra relation med Oskar eftersom mamman och pappan är skilda.Oskar bor med sin mamma och det leder till att han inte kan umgås med sin pappa lika mycket som andra barn kan göra med sina pappor.Därför tycker han att det är skönt att komma till pappa där han kan ta det lugnt.Men det har ju också sina nackdelar att bo med pappa ,även om det bara vore för några dagar....

    Pappan är ju hur snäll o bra som helst tycker Oskar.De åker skidor tillsammans på dagen och sedan lagar pappan mat när de kommer hem,men när pappans kompisar kommer hem till honom på kvällen tycker Oskar att det bara blir för mycket. De börjar dricka och sjunga löjliga sånger.
    Oskar vet att när kompisarna till hans pappa gått hem sent på kvällen,kommer pappa att komma in till hans rum,väcka honom och börja babbla på om att han fortfarande älskar hans mamma och vill ha dem tillbaka och då blir han så jobbig att Oskar inte klarar av det.
    Därför Ger sig Oskar iväg mitt i natten,för att slippa se pappa så där och även för att hans pappa ska få känna att han kan bete sig som en idiot ibland och få skuldkänslor.


    BaHoo:*Lie - Bahra:D

    SvaraRadera
  2. Jag håller med vad Bahra har skrivit. Relationen mellan Oskar och hans pappa är unik, och det verkar som om Oskar har fått stå ut med en del obekväma konversationer.
    Han träffar sin pappa sällan och de gånger de ses beter sig pappan konsigt.

    Jag tror att Oskar ser sin pappa mer som en kompis. De är ute och roar sig, sedan äter de en god middag. Men när kännslorna väller fram vill Oskar därifrån. Han vill ju inte se sin pappa gråta, och inte heller full för den delen.

    Enligt mig gjorde han det bästa av det,han stack till sin mamma. Jag vet, han är ung och det var natt men jag tycker fortfarande det var det bästa han kunde ha gjort.
    Filipo

    SvaraRadera
  3. Relationen mellan Oskar och hans pappa är definitivt inte bra, precis som Filip skrev är den unik och speciell. Men jag håller inte med om att det mer är som en kompisrelation. Jag tror faktiskt att Oskar ser upp till sin pappa, han älskar sin pappa väldigt mycket åtminstone den pappan han är när han är nykter. Då har de roligt och umgås, spelar spel, åker skidor och äter god mat. En helt vanlig far och son relation enligt mig.

    Visserligen träffas de inte så ofta, men det tycker jag både kan vara positivt och negativt. Det dåliga med det är att i Oskars vardag är det bara mamman som uppfostrar honom, och mammor över lag är oftast lite räddare och stirrar upp sig för ingenting. Medan en pappa är lite lugnare. Dessutom hade Oskars pappa kanske kunnat lära Oskar att stå upp lite för sig själv och slå tillbaka. Oskar hade även kunnat prata om ”killsaker” om han hade en pappa till hands i sin vardag. Men nu har han inte det och jag tror att bristen på faderskap kan ha påverkat Oskar att bli den han är idag, rädd och osäker.
    Men det positiva är att det blir inte sådant smågnabb mellan Oskar och hans pappa när de träffas så sällan. Inget tjat om att han ska göra sina läxor eller städa sitt rum. Utan de kan verkligen ägna sig åt varandra och uppskatta varandras närhet mycket mer…

    Tills hans pappa börjar dricka. Enligt Oskar förvandlas han då till varulven, ett monster. Det känns som att Oskar inte ser sin pappa som sin pappa när han dricker. Det är en helt annan person, som Oskar hatar. Eller han hatar inte sin pappa men vad han gör och vad alkoholen gör med honom. Jag tror inte att Oskar hade haft några problem att prata om känslor med sin pappa när hans pappa är i normalt tillstånd. Men när hans pappa drar upp honom ur sängen och börjar prata om Oskars mamma, kanske börjar gråta eller blir arg, så blir det en jättekonstig situation för Oskar. För vad ska han göra?

    //Kornelia

    SvaraRadera
  4. Oskar ser sin pappa som en nära vän som han kan prata om hans privatliv med. Oskar kan berätta om nästan allt utan att pappan frågar för mycket, tvärtemot mamman som vill veta allt. Hos pappan är Oskar fri från alla problem hemma i Blackeberg och under denna tid med hans pappa kan han vara ute och ha roligt med någon han inte träffar så ofta.

    Men pappan kan också bli en person som Oskar inte gillar när pappan dricker och är med hans vänner. En av anledningarna till att han gav sig ut på natten var att han inte ville höra sin pappa prata om hur mycket han saknar Oskar och hans mamma. Den andra anledningen var att Oskar ville veta mer om Eli och hur hon kände för Oskar.

    För pappan är Oskar den enda kontakten han har mellan mamman och pappan. När Oskar hälsar på pappan är det ett tillfälle för honom att fråga hur det är med mamman för att han fortfarande har känslor kvar för henne, vilket kommer fram när han är full. Pappan vill att Oskar hälsar på honom lite oftare för att han inte vill förlora kontakten med mamman.

    Att Oskars mamma och pappa är skilda och att han inte träffar sin pappa så ofta har fått vissa konsekvenser för Oskar. Han har ingen manlig förebild vilket har lett till att han inte vet vad han ska göra när någon mobbar honom. Han vet inte om han ska stå upp för sig själv eller om han ska låta dem mobba honom. Om Oskar skulle haft hans pappa vid hans sida skulle han nog våga stå upp för sig själv.

    // A.T.

    SvaraRadera
  5. Håller med som de flesta har kommenterat att relationen mellan Oskar och hans pappa är bra.
    Oskar ser ifram emot att träffa sin pappa för att där gör de massa roliga far/son grejer som han inte brukar göra med mamma.

    Hans pappa bryr sig inte om honom så mycket som tex han frågar inte hur han har det i skolan och har det är med honom generellt.Som tex när Oskar trodde att pappan skulle ta upp det som hände med Jonny för mamman har sagt att pappa ska prata med honom om det så fråga han istället om han hade skridskor.

    Oskar gillar sin pappa väldigt mycket förutom när han dricker och när han är med sina vänner. När pappa blir full brukar han prata med Oskar om hur mycket han saknar hans mamma och Oskar orkar inte lyssna så han begeer sig ut mitt i natten hem till mamma.

    Jag tror att om Oskar hade blivit uppfostrad av sin pappa och inte bara av sin mamma så tror jag att hans liv kunde ha varit annorlunda, som tex att inte vara mobbad och han kunde få tips om visa grejer som hans mamma inte kan hjälpa honom med.
    // Alekssandro Iniesta

    SvaraRadera
  6. Som tidigare har kommenterats så har Oskar en väldigt tilltrasslad och speciell relation till sin pappa. Oskars föräldrar är som bekant skilda sedan många år tillbaka och Oskar bor och uppfostras hemma hos sin mamma. Trots att han endast träffar sin pappa ett begränsat antal gånger blir det en avslappnad och trevlig stämning då. De lekar och har roligt tillsammans, spelar spel, fiskar och äter mat.

    Men plötsligt bryts den sköna stämningen mellan de två och ett antal bekanta till Oskars pappa kliver in i huset. De tillsammans med Oskars pappa tjoar och stimmar och Oskar glöms bort. Oskar vet genast vad som väntar, männen kommer bli fulla och när hans pappas vänner har lämnat kommer han gå och prata med Oskar om hans mamma, om hur mycket han saknar henne och kanske till och med fälla några tårar.

    Att Oskar vet exakt hur det hela kommer att sluta måste bero på att det hänt förr. Oskar väljer denna gång att lämnar sin pappa trots att han inte är så gammal och det är natt. Detta initiativ Oskar tar visar på att det inte är så han vill ha sin pappa. Kanske har han aldrig tidigare sagt till att han vill ha sin pappa för sig själv och nykter de få gångerna de väl träffas.

    Oskars beskriver sin fulla pappa som en varulv, ett monster. Han beskrivs även som ” Den människa pappa blev när han var full hade inget samband med den han var när han var nykter”(sidan 227). Denna mening och dessa ord speglar bilden av Oskars pappa ganska bra, han är egentligen en ganska skön och rolig pappa men när alkoholen kommer fram går den före allt och han förändras till något hemskt.

    Oskars föräldrar har ingen bra relation till varandra vilket hans pappa gärna vill ha. Han saknar Oskars mamma och vill ha tillbaka henne i sitt liv. Oskar är då den enda länken mellan dem två. Som något tidigare tog upp frågar Oskars pappa inte så djupa frågor medan hans mamma ställer väldigt djupa frågor. Kanske känner hans pappa att han har för dålig kontakt med Oskar för att ställa dessa djupa frågor. Detsamma gäller när han vill fråga Oskar om hans mamma men inte riktigt vågar. Han känner att han har för dålig kontakt med sin son för att bara gå rakt på sak och tar då alkoholen som hjälp för att få modet att fråga.

    Ha en bra dag!

    // Studený Max

    SvaraRadera
  7. Oskar och hans pappa har en bra relation till varandra. Oskar träffar inte sin pappa så ofta. Det tror jag han hade behövt göra oftare eftersom att det verkar som hans pappa förstår honom bättre än hans mamma gör. Pappan visar honom förtroende och det ger Oskar självförtroende. Han känner sig äldre. Pappan har inte den ”övervakande rollen” att han måste hålla kolla på Oskar och se till så att han sköter sig i skolan och utanför skolan. Om pappan märker eller har hört av mamman att något är fel, så frågar han inte ut Oskar som andra föräldrar i de flesta fallen hade gjort. Utan han låter Oskar själv komma till honom och berätta. Det ger Oskar mer frihet än när han är med sin mamma. Därför uppskattar Oskar sin pappa mycket. Inte bara därför utan också för att alltid när han är där har han en underbar tid. De lagar hans favoritmat, leker, spelar spel, fiskar och massa annat skoj.

    Deras relation tar stor skada gång på gång när pappan dricker. Han lägger då skulden på Oskar för att han och Oskars mamma inte är ett par längre. Då tar alla hans saknad och ilska över och han kan inte hålla tillbaka. Oskar säger att han blir som ett monster. Han känner inte igen honom. Det är en obehaglig känsla för Oskar att se sin pappa visa så mycket känslor. Barn är vana vid att söka och finna trösta hos vuxna. Men när det kommer till att det motsatta inträffar blir barn rädda och osäkra, helt stumma.
    Rebecka Bakran

    SvaraRadera
  8. När Oskar besöker sin pappa som bor i ett
    hus utanför Norrtälje. Så leker dom och gör andra olika aktiviteter som fiskar och spelar spel.
    Deras relation är kärleksfull och Oskar är sig själv och känner sig fri när de är tillsammans.
    Men pappan, som har en historia av alkoholproblem, kan inte ens när Oskar är på besök avstå från att ta en sup med sina gamla vänner och så glömmer hans pappa att Oskar är där och hälsar på.

    // Anant

    SvaraRadera
  9. Oskars föräldrar är skiljda och Oskar bor hos sin mamma. Med avstånd från sin pappa har Oskar enbart uppfostrats av sin mamma och blivit den han är idag. Det är inget fel med det utan bara att en pappa hade kunnat lära honom att stå upp för sig själv.

    Pappan har levt ensam på landet och hållt sina känslor inom sig själv under en längre tid. Efter att man brytit upp ett förhållande där även barn finns med i sårar det än ganska mycket. Därför kan pappan ha börjat dricka mycket och stängt sina känslor inne. När Oskar är på besök är det ett normalt förhållande mellan de båda tills alkoholen kommer in i bilden. När pappan är full och äntligen inte ensam väller känslorna ut över Oskar och inget barn tycker om när föräldern öser sina problem över än. I Oskars unga ålder förstår han sig inte på detta men de kanske förstår varandra bättra i framtiden och kan då skapa en bättre relation

    // Maximilian

    SvaraRadera
  10. Jag tycker att Oskar inte har den bästa relationen till sin pappa men den är inte helt åt skogen heller.

    Jag håller med Rebecka när hon skriver att deras relation till varandra försämras p.g.a alkoholen. Det är ju inte så att Oskar och pappan träffas varannan dag direkt utan de träffas oftast över helger och just den tiden Oskar är med sin pappa så vill han ju njuta av, ta vara på den tiden istället för att oroa sig över att hans egna pappa ska släppa ut känslor som inte kan förstås av en vanlig 12-åring.

    Fast Oskar hatar när hans pappa är onykter, tror jag att han ser upp till sin pappa på alla sätt och viss. Oskars pappa måste förbättra sig och leva upp till den förebilden en förälder ska vara mot sina barn eftersom om han inte slutar med sin alkoholmissbrukning, tror jag inte Oskar har så stort intresse att träffa honom när Oskar är inne i tonåren. Oskar tycker ju att pappa är hur skön som helst och rolig när han är nykter men när har börjar supa på kvällarna med sina vänner, blir han som Oskar beskriver honom, ett monster.

    Detta monster skrämmer Oskar något oehört och sänker hans självförtroende. Kanske är Oskar inte en sån bra son som han trodde sig vara? Var det Oskars fel att pappa och mamma skilde sig? Oskar börjar tvivla på sig själv och det medför att han också blir mer osäker i skolan.

    Jag tycker att det bästa Oskar kan göra är att berätta för mamma om hur pappa är på kvällarna så att hon kan prata med pappa och säga att han inte få ha Oskar över helgerna om han inte slutar med alkoholen. Men jag tror att Oskar är rädd för att hans mamma ska överreagera och göra så att hon får ensam vårdnad för Oskar vilket han absolut inte vill.

    / D.A

    SvaraRadera
  11. Som Maximillian sa är Oskars föräldrar frånskilda och Oskar bor hos sin mamma.
    Då och då besöker Oskar sin pappa som lever på landet helt ensam. Från början märker man inte att Oskars pappa mår dåligt och super sig full varje natt och blir till monstret som Oskar hatar. Janne som är en vän till Oskars pappa kommer på besök och då förstörs allt. Oskar rymmer därifrån och åker hem till Eli istället.

    Jag tror att de älskar varandra men Oskars pappa mår inte bra och behöver hjälp. Innerst inne är han nog en bra far som måste ta sig upp på sina egna fötter och fixa sitt liv.
    Pappan saknar Oskar och har sparat hans gamla stövlar och sina egna, det får Oskar att tänka till innan han lämnar huset. Han förstod vad som hade hänt med deras relation "Två människor växte upp ur stövlarna med ryggarna mot honom"(s.227). En relation som har förstörts med tiden tolkar jag det som.

    //Kastriot Gashi

    SvaraRadera
  12. Ni skriver väldigt klokt och fint :) Jag läser allt!

    SvaraRadera
  13. Oskar tycker att sin pappa är som en kompis till honom och Oskar känner sig trygg med sin pappa och inte rädd för någon. När oskar är hos sin pappa känner han sig problemfri.


    Han har det roligt hos sin pappa eftersom han får träffa nya personer och då slipper han också bland annat alla de som mobbar han. Nu kan Oskar stå emot mobbarna om han träffar på de, men när han är i Blackeberg kan inte stå emot de eftersom han har inte sin pappa med sig.


    Där har han Eli men han känner sig kanske mer trygg med sin pappa. Det hade varit säkert mycket bättre om hans föräldrar inte hade varit skilda och då hade hans pappa kunnat bo med de vilket är bra för Oskar.

    Men ibland blir Oskar arg på sin pappa, speciellt när hans pappa har druckit och är full, då är han inte medveten om vad han gör och säger.

    SvaraRadera
  14. När Oskar är med sin pappa så ser han det antagligen en chans att vila ut och skippa alla sina problem och speciellt mobbarna. Relationen mellan Oskar och pappan är nog bra dock så förvärras den av att pappan dricker för mycket som till exempel när pappan går ut med sina vänner för att bli antagligen fulla och glömmer typ bort Oskar. Det kan sluta med att Oskar förlorar sin pappa eller tvärtemot. Håller med Daniel A att han borde berätta det till sin mamma men jag tror ej dock att det kommer hjälpa. Det här kan vara en anledning till att Oskar och pappan splittras då, som Daniel säger, mamman kan söka för en ensam vårdad för Oskar
    Christopher P

    SvaraRadera
  15. Jag tycker Oskar och hans pappa har en bra relation till varandra och precis som "Chris" skrev så tror jag Oskar ser det som en chans att vila och glömma alla mobbarna osv. Han ser sin pappa mer som än kompis än en pappa. Oskar spenderar ju inte så mycket tid med sin pappa, och när han väl gör det så har de oftast roligt, fast den här gången urartade det lite. hans pappa börjar dricka med sin kompis och då får Oskar nog och sticker eftersom han vet att hans pappa förvandlas till ett "monster" när han är full. Så alltså har de en bra men konstig relation.

    SvaraRadera
  16. Som Filip O skrev så ser man Oskar och pappan mer som vänner än far och son. Oskar träffar sällan sin pappa för att Oskars föräldrar är frånskilda.
    Då när de träffas gör de alla möjliga roliga saker. Pappan frågar inte så mycket om Oskars privatliv, hur han har det, hur det går i skolan osv.

    Oskar tycker om att vara med sin pappa och göra alla de roliga sakerna som de brukar göra. Förutom när pappan börjar dricka och börjar gråta, förklarar hur mycket han har saknat Oskar och hans mamma.

    Den natten när Oskar rymde från sin pappa, ville inte Oskar stanna och lyssna hur hans pappa och Jenna roade sig. Oskar ville att bara han och pappa skulle umgås, inte att en annan kvinna skulle komma och förstöra deras kväll. Så Oskar rymde och ville vara med Eli istället. Innan Jenna kom, tyckte Oskar om sin pappa, då när Jenna kom ”brydde” sig pappa inte om Oskar längre.

    Jag håller med Aleks om att Oskars liv hade blivit annorlundare om hans föräldrar inte hade skilt sig.
    Att Oskar inte hade blivit mobbad, pappa hade hjälp honom säkert osv. De hade umgåtts mer med varandra och hade stärkts deras relation mellan varandra.
    //Stefan

    SvaraRadera
  17. Jag tycker Oscar har en sådär relation med sin pappa. Det beror ju på vad man ska jämföra med. Några har ju en bättre relation med sin pappa och några har ju en sämre relation med sin pappa. Alkohol påverkar ju alla relationer på ett negativt sätt. Så genom att Oscars pappa dricker, som han inte borde göra när Oscar är med honom försämrar bara deras relation. Men det finns något positivt också, att Oscar ens får träffa hans pappa. Man ska ju kolla från olika synvinklar, det finns både något positivt och negativt i deras relation.

    Att ens föräldrar skiljer sig är nog det värsta som kan hända i ens liv. Man behöver båda föräldrarna lika mycket. Att Oscar börjat tvivla på sig själv och börjat fråga sig själv ”Var det mitt fel att mamma och pappa skiljde sig?” är också väldigt synd och dåligt. Han skulle verkligen behöva tröst från båda föräldrarna, och att någon säger till honom att det inte var ditt fel, lägg inte skulden på dig själv. För om han tänker så, så kommer han må väldigt dåligt av det!

    Oscar kan ju inte göra mycket åt detta. Han kan ju bara hoppas på att hans pappa inse att Oscar behöver honom, inte onykter på dem dagarna de träffas. Oscar trivs och gillar vara med sin pappa, bara han inte dricker då. Oscar mamma är ju inte häller helt perfekt, hon borde ta och lyssna, förstå sig på Oscar.

    SvaraRadera
  18. Jag tycker Oskar och hans pappa står väldigt nära varandra, båda älskar varandra väldigt mycket tycker jag och det är synd att Oskar föräldrar är skilda för att Oskar gillar att vara med sin pappa när de är själva och hans pappa inte är full. Jag tror hans pappa dricker som en tröst, för att han vill verkligen att de skulle vara en familj och när han dricker med Janne så blir det som att han känner sig lycklig igen. Alkoholen har blivit hans vän när inte Oskar är där och jag tror Oskars pappa är väldigt känslosam fast han visar inte det förens han väckte Oskar mitt i natten, han vill nog inte dricka men han kan inte hindra sig själv. De har en bra relation Oskar och hans pappa när hans pappa inte dricker, men när han dricker förstörs den.

    Christopher Larsson

    SvaraRadera
  19. Som sagt, kloka resonemang. Vi ses i morgon.

    SvaraRadera
  20. Som sagt är Oskars föräldrar skilda och Oskar bor hos mamman. Men hur är relationen mellan Oskar och pappan? Som många sagt är den inte kanske den bästa men den är ändå lite speciell av sig.
    Pappan är mer den ”coola” typen som förstår Oskar mkt bättre, tillsammans har de kul och gör olika aktiviteter, precis som två vänner.
    ”Jobbiga” frågor så som om skolan, hur han mår osv. frågar inte pappan om, det brukar mamman göra.

    Men vad gör relationen dålig egentligen? Jo, pappan missbrukar alkohol när hans vänner kommer över och som onykter anser Oskar sin egen pappa för ett monster som han så mycket avskyr.
    Jag tror faktiskt att han dricker eftersom han saknar Oskars mamma väldigt mycket och ville att de skulle vara en evig och bra familj tillsammans, men så blev det inte.
    Det gillar inte Oskar, han gillar den roliga och goda typen av sin pappa, då han är nykter.
    Natten då Oskar var hos sin pappa rymde han genast, Jenna hade kommit och alkoholen hade ställts på bordet som vanligt.
    Oskar rymde till Eli, för där kunde han känna sig mycket tryggare eftersom när Jenna hade kommit var nästan Oskar som en främling för pappan, vilket jag anser väldigt dåligt.

    En sak jag håller väldigt mycket om, är det Aleks hade tagit upp, att livet hade varit mer annorlunda för Oskar om han uppfostrats av sin pappa. Han hade nog inte varit mobbad då och han hade varit mer modig än vad han nu är, men som sagt så kan inte mammor hjälpa till med allt det krävs starkare mentalitet och mod som papporna har.

    fikret

    SvaraRadera