fredag 27 maj 2011

Blogguppgift till måndag den 30 maj

Ditt svar till uppgiften ska vara inskrivet i kommentarfältet till det här inlägget senast måndagen den 30 maj klockan 09:15. 


På s 167 tänker Lou så här:

"Verkligheten tar alltid över och illusionerna glider bort utan att man märker det. Verkligheten får alltid sista ordet. Monsieur Marin har rätt, det tjänar ingenting till att drömma. Man ska inte tro att man kan förändra världen, för världen är mycket starkare än vi."
__________________________________

Vad menar Lou när hon tänker så? Håller du med henne, eller kan man se det hela på något annat sätt? Förklara vilka slutsatser du drar av det hon tänker och resonera kring andra möjliga tolkningar.

12 kommentarer:

  1. Lous dröm och fantasi om att ha en perfekt familj där No ingår försvinner när föräldrarna bestämmer sig för att kasta ut No efter det hon gjorde när de var hos fastern.

    Lou menar att man kan alltid fördröja saker men verkligheten hinner ifatt en och får det sista ordet.

    Jag håller med Lou delvis, man måste acceptera att världen och verkligheten är inte perfekt och så som man vill att den ska vara. Människor kommer och går och inget varar för evigt.
    Men man måste drömma för att driva livet framåt. Drömmar är mål som man vill uppnå och förverkliga och då kämpar man för detta.

    Man kan inte förändra världen men man kan alltid göra en liten insats.

    //Kastriot Gashi

    SvaraRadera
  2. Jag tror Lou menar att det inte är lönt att drömma sig bort, för man kommer ändå alltid att komma tillbaka till verkligheten. Jo, det är klart, vissa drömma går i uppfyllelse men de flesta kommer aldrig att göra det. Det med att verkligheten alltid får sista ordet är just det med att när man drömmer så kommer man ändå alltid att vakna upp igen, i verkligheten. Det med att världen är mycket starkare än vi tolkar jag som att Lou menar att en människa kan aldrig förändra världen själv, och man skulle inte heller aldrig kunna förändra världen om alla hjälpte till, för världen är så himla stor och vi skulle aldrig kunna förändra den, det är vad jag tror hon menar med det.

    Filip Mitrovic

    SvaraRadera
  3. Lous dröm om Nolwenn som vän eller som familjemedlem går plötsligt i kras, verkligheten har kommit ifatt (så som Kasse skrev), paradiset blev ett helvete igen, Lou hade sin chans men har förlorat den igen.

    Allt som gick så bra för Lou har förlorats igen, nu står hon där igen, på noll utan No som vän. När allt rasade för Lou efter att hennes pappa skällt ut No och hon sedan lämnat huset känner Lou att hon kanske har träffat No för sista gången. Hon är besviken, ledsen och känner sig så liten. Liten i en oändlig värld, hur ska lilla Lou kunna påverka något.

    Det Monsieur Marin säger, ”att det inte tjänar något till att drömma” håller jag inte med om. Att drömma hjälper inte en dröm, en önskan att gå i uppfyllelse, måste agera för att det ska ske. Men att inte drömma, att inte hoppas går inte heller. Det är drömmarna som håller hoppet uppe, som får en att se ljus i mörkret. De tankar som slår Lou beror på att hon just nu känner sig svag, luften har gått ur henne och hoppet känns dött. Så känns det ofta i svåra situationer, man känner sig som en i mängden som inte har något att säga till om. Att en enskild person kan förändra världen är svårt, men det går, bara man försöker och har drömmen om att lyckes.


    Studený Max

    SvaraRadera
  4. Lou menar att man kan drömma hur mycket som helst men verkligen kommer någon gång ikapp en som ovanstående skrev. Det är bara en tidsfråga innan man börjar inse att drömmen man hade är verkligen svår att få uppleva.

    När man var liten kunde man drömma om allt möjligt och man trodde även att någon dag så skulle drömmen gå i upplevelse. Men när man blev äldre och äldre började man tappa tron på sina drömmar för att verkligheten hade kommit ikapp en. Man började inse hur svårt och hur mycket arbete man måste lägga ner för att drömmen skulle gå i uppfyllelse. När man blir äldre inser man att man inte kan drömma om allt. Men man måste även få drömma om något för att veta vart man vill göra med sitt liv.

    /Andy

    SvaraRadera
  5. Jag håller med Lou, det stämmer att verkligheten alltid tar över, man drömmer om många saker, oftast saker man vill ändra på, men verkligheten är mycket starkare och det är inte alltid vi kan ändra vissa saker. Jag tror att det hon menar med att verkligheten alltid taröver att ibland sitter man och drömmer eller inbillar sig en värld med bara bra saker och allt är som man vill och man trivs i det, men när man vaknar upp från den här drömmer så har verkligheten tagit över. Jag tror att det hon menar med att verkligheten får alltid sista ordet är att det är alltid verkligheten som bestämmer hur det ska vara i vissa situationer. Jag håller också med henne att man inte kan ändra världen, eftersom illusioner brukar oftast vara bilder med en annan värld än den riktiga, bilder på hur man vill världen skulle ha sett ut istället.Men oftast är det svårt att uppfylla dessa illusioner, eftersom världen är mycket starkare än oss, det finns många saker som vi inte kan ändra på i denna värld. Men om vi hade varit starkare än världen så hade vi kunnat ändra på vissa saker, därför håller jag med Lou att världen är mycket starkare än oss.

    Hasan

    SvaraRadera
  6. Lou vill hjälpa No, "fixa" hennes liv, göra den lättare för No. Lous dröm var att No skulle få ett bra liv, men det gick inte. Alla kan inte ha ett bra liv, så är verkligheten.

    Lou kan inte hjälpa hela världen, ingen kan. Men hon kan hjälpa No, en i taget. Men det skick inte som Lou ville. Hennes dröm gick inte i uppfyllelse, verkligheten tog över. Allt går inte som man drömmer om. Vissa drömmar går i uppfyllelse, vissa går inte. Det är bara att gå vidare.

    Man ska aldrig sluta drömma. Ett liv utan dröm är meningslönt, tycker jag. Det är drömmen som får en att leva, något man vill uppnå innan man försvinner från verkligheten.

    Jag håller delvis med Lou. Man kan inte förändra världen, men man kan göra den lite bättre. Men jag håller inte med om att det inte tjänar till att drömma. Som sagt, drömmen gör att man vill leva, förverkliga sin dröm.

    United <3

    // Stefan

    SvaraRadera
  7. Lou menar att det tjänar inget till att försöka påverka världen. Det spelar ingen roll hur mycket man tänker och drömmer, verkligheten kommer komma ikapp dig tillslut som några redan nämnt.
    Jag tror att drömmar om en bättre värld eller vardag gör livet bättre för många. De håller hoppet uppe hos de flesta människorna. Människor behöver drömma för att klara av den tuffa verkligheten. Folks liknande/olika viljor och drömmar skapar konkurrens och chansen att dessa ska gå i uppfyllelse är minimal. T.ex. en framgångsrik skådespelarkarriär är det inte många som får uppleva. Samtidigt tror jag att dem flesta inser att drömmar är just drömmar och inte realistiska eller kan bli verklighet. Jag håller i princip med henne men jag tycker absolut inte man ska sluta drömma.

    Om ingen tro att man kan förändra världen kommer aldrig något heller bli förändrat. Om inte folk tror på sig själva och lägger tid och kraft på förändring och drömmar kommer världens utveckling stå stilla. Om människor slutar drömma blir vi bara offer för vekligheten. Detta innebär att vi inte har någon inverkan på våra liv och kan inte påverka något. Jag tycker de är en hemsk syn.

    Rebecka Bakran

    SvaraRadera
  8. Lou tycker att Monsieur Marin har rätt med att man inte tjänar något till med att drömma. Lou menar att man inte får någonting gjort när man drömmer, man kan drömma men det förändrar inget.

    Jag håller med Lou men tycker att det ändå är jätteviktigt att drömma. När du drömmer kan du komma på idéer och planer, sätta upp mål för det du vill åstadkomma. Du har hopp, men för att fullfölja dina planer krävs det mycket och det är oftast en lång och svår process att fullfölja.

    Alla drömmar kan inte gå i uppfyllelse men i Lous fall är det värt ett försök att hjälpa No även om inte allt går som planerat. Att förändra världen är antagligen omöjligt, men att ta och hjälpa en hemlös person som Lo är inte orealistiskt.

    SvaraRadera
  9. Det som jag tror Lou menar med sin tanke är att vi alla oftast har våra personliga, klara bilder när vi drömmer om hur saker och ting ska gå till. Det händer sällan att det blir exakt som vi trodde, ville eller förutspådde och det är detta Lou kallar för "verkligheten". Detta bevisar egentligen hur pass liten chans det faktiskt finns att en dröm slår in men däremot håller jag inte med Monsieur Marin när han säger att det tjänar ingenting till att drömma. Drömmar tror jag vi alla har, vare sig vi vill eller inte, stora som små. Drömmar hjälper oss genom dystra,svåra tider och tar oss bort från verkligheten som vi alla lever i för en stund. Vi ska uppskatta våra drömmar, hur dom än lyder och inte undvika dem.

    Lou säger också att vi inte kan förändra världen eftersom världen är mycket starkare än vi, och detta tycker jag låter väldigt orealistiskt. Vem är världen? Vi. Vilka lever i världen? Vi. Vilka om några skulle kunna förändra världen? Jo, vi!

    Ett mycket bra exempel på det jag försöker få fram är när det sker en insamling för rädda barnen på skolorna runt om i Sverige. Många tänker säkert" Ah, det sker väl ingen större förändring om jag skänker en tia, det är ju bara en tia..". Nej, det är mycket mer än bara tio kr. Medlidande, empati och förståelse är alla faktorer som finns i just Den tian och tänk om alla Sveriges ungdomar skulle ha skänkt tio kr var eller ännu bättre, hela Sveriges befolkning? Då skulle det definitivt skett en förändring och en står sådan dessutom. Vi är starkare och effektivare tillsammans än vad vi är individuellt.

    // D . A

    SvaraRadera
  10. Lou menar att man inte ska försöka förändra på det som man inte har möjlighet till att ändra på. När man väl inser att det man drömmer om verkligen inte går att göra blir man sårad

    Jag håller inte med Lou. Om alla slutade drömma och sätta upp mål i livet skulle människorna tappa livslusten. Man måste kunna se fram emot något. Dock ska man inte leva enbart i sina drömmar utan vara medveten om sin verklighet.

    Jag tror att Lou kanske inte vågar drömma eftersom hon är rädd för att bli sårad om allt inte går som hon hoppats. Lou har redan gått miste om mycket i livet och vill inte förlora något ytterliggare.

    /maximilian

    SvaraRadera
  11. Lous dröm om No som vän går plötsligt i kras, verkligheten har kommit ifatt (så som Kasse och Max skrev), Det Lou hade tänkt sig att det skulle bli ett paradis att ha Lou hemma hos sig, försvann helt plötsligt och det ingenting hon kan göra åt saken.

    När allt rasade för Lou efter att hennes pappa skällt ut No och hon sedan lämnat huset känner Lou att hon kanske har träffat No för sista gången.

    Som Andy har skrivit när man var liten så drömmmde man om allt möjligt men plötsligt när man blir äldre inser man hur mycket arbete och tid man måste lägga ner för att bli det en gång man hade drömmt om. Men samtidigt kan man inte gå runt och inte drömma om något för vad hade livet varit värt? Man måste ha någon dröm för att veta var man ska göra av sitt liv.

    Barca>>>>>>>>United
    Championes!!!!!!!!!!
    Alex

    SvaraRadera
  12. Det är ytterst få som kan och har möjligheten att leva/skapa sin dröm. Det är väldigt mycket som ska stämma in för att det ska bli verkligt, det är allt ifrån pengar till var man befinner sig. Har man lite tur får man en liten chans och det är på den chansen man måste visa resultat. Detta måste alltså stämma och det är inte så stor chans och det är det Monsieur Marin menar. Lou är en tonåring utan pengar eller kunskap om hur samhället är uppbyggt alltså blir denna drömmen väldigt svår att genomföra. Man får tänka på vad man har(verkligheten) och som behövs som man inte har och ifall man kan fixa det. Verkligheten är inte perfekt och det finns ingen mening att försöka göra den rättvis och jämnställd, det finns ingen som kommer kunna göra det som är en människa. Det är för mycket som behövs som Lou inte kan/har och det är det Lou tillsist förstår. Livet är inte som man vill att det ska vara, det finns inget som passar alla.

    Christopher L

    SvaraRadera