fredag 10 december 2010

Blogguppgift 2

Ditt svar till uppgiften ska vara inskrivet i kommentarfältet till det här inlägget senast söndagen den 12 december klockan 22:00.

____________________________________________

Uppgiften den här gången är att välja ett eget citat på s 81 - 128 i romanen och skriva en kommentar till citatet du har valt. Glöm inte att skriva vilken sida citatet finns på.

23 kommentarer:

  1. Citatet jag har valt är på s.83 och lyder så här ”Vad är viktigare än mig, mamma?”.

    Maja träffar ju bara sin mamma två dygn varannan vecka. Denna vecka tog Maja som vanligt tåget till mamman, men mamman var inte hemma som var konstigt. Nu när Maja fick reda på att mamman hade skrivit ett meddelande, på Hotmail till henne och pappan Jonas, där det stod att mamman inte kunde ta emot Maja till helgen, blev hon ju upprörd och sur. Vad kan vara viktigare för en mamma, än att få träffa sin dotter två dygn varannan vecka på helgen.

    Jag själv har svårt att föreställa mig i hennes situation att ”bara” få träffa sin mamma varannan vecka. Eftersom att mina föräldrar också är skilda, och jag bor också hos min pappa medan min mamma bor i Ungern, som jag bara får träffa 1-2 gånger om året, oftast på sommaren.

    Mamman borde ha tagit upp i meddelandet varför hon bara försvann så där plötsligt utan att höra av sig. Jag tycker att det var fel av henne att bara försvinna sådär men vi vet ju inte varför hon gjorde det, av vilka anledningar.

    Puss o kram till alla som läser//Daniel B

    SvaraRadera
  2. Jag glömde min bok i skolan, så jag kan inte göra uppgiften =(.

    SvaraRadera
  3. OK, Stefan. Om du kan låna en bok av någon är det bra, annars får du skriva på måndag.

    SvaraRadera
  4. Jag har också glömt boken i skolan, men gör uppgiften på måndag.

    SvaraRadera
  5. Jag valde delen då Maja ställer en massa frågor till sig själv. "Varför gjorde hon så här, var befann hon sig" osv. s.83

    Det var svårt att välja citat pga mängden av bra citat. Daniel var snabb och tog det bästa citatet.

    Maja blir väldigt förvirrad och frustrerad och en svärm av frågor överfaller henne.
    Frågor som är väldigt konstiga för ett barn.
    Hur kan en mamma bete sig så här !.
    Maja kan inte må bra av det här, att växa upp utan en mamma måste vara extremt svårt.
    Hon beskriver själv att det gör ont i hjärtat,hjärnan och tummen som författaren kan inte låta bli att nämna.
    Sen försöker Maja lugna ner sig genom att prata med sin spegelbild, hon säger "Du överreagerar Maja. Allt är bra nu, fattar du inte? Hon har hört av sig".

    Jag tror inte att hon menar det hon försöker bara dölja sanningen så att det känns bättre.

    //Kastriot Gashi,puss o kram till alla som läser.

    SvaraRadera
  6. Jag har tyvärr också glömt min bok i skolan så jag gör den på måndag istället!

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. Citatet jag har valt är från s. 88:

    ”Att leva betraktas som en konst. Som i all annan konst blir konstnären bättre endast genom övning. Insikten om konstens hemligheter uppnås genom att man gör misstag.”

    Att leva är något som är svårt för vissa och lätt för andra. En målning behöver inte vara rätt eller fel, man får leva hur man vill för att ingen kan säga att man lever fel.

    Men för att bli bättre på det man gör så måste man öva och det gör man genom att göra misstag. Av dessa misstag som man gör under livet lär man sig av så att man inte gör om misstaget vid nästa tillfälle.

    Våga göra misstag och lär dig av dem så att du inte gör samma misstag igen. Det är på detta sätt som vi människor utvecklas, göra misstag och lära oss av dem.

    SvaraRadera
  9. Jag valde citatet på sidan 104. "jag måste gå nu, sa jag. Jana kommer här.Vi ska... vi ska nog äta nu."

    Jag valde detta citatet för att hon ljuger för sin pappa att hennes mamma är med henne och att de ska äta.
    Jag tror att hon ljuger för att hon har ingen bra relation men sin pappa eller att hon hellre vill vara ensam än att vara med sin pappa som ljuger hela tiden och inte bryr sig så mycket om henne.

    SvaraRadera
  10. Citatet jag har valt är från sidan 91:

    ”Vad visste jag?
    Vad visste jag om henne?
    Vad visste jag om något över huvud taget?”
    Maja börjar att ifrågasätta sig själv om hon verkligen vet allt om mamman och börjar ifrågasätta deras relation till varandra. Längre fram i boken så undrar hon var mamma kan ha tagit vägen eftersom i mejlet så stod det inte var hon skulle och då så gav Justin henne några förslag på var hon kan ha tagit vägen och då säger Maja men du känner inte min mamma, men hur mycket vet Maja egentligen om sin egen mamma.

    I fotoalbumet hitta hon en bild med mamma och en man som heter Thomas. Då börjar Maja att ifrågasätta sig: Har mamma hemligheter för mig? Hade hon det? Det hade aldrig slagit mig att det kunde vara så .” Plötsligt insåg jag att jag inte visste särskilt mycket om henne. Om hennes liv de dagar jag inte va där.”(s90).

    Detta visar att Maja och mamma inte har så bra relation som hon trodde att de hade, för annars så skulle mamma berätta för henne vem Thomas är visst? Samma sak med pappa och hans flickvän att han inte berättar något för Maja fast än Maja vet om det genom att hon kollar hans Facebook.

    Maja kollar mammas mobil och börjar bläddra i telefonboken för hon blev genast nyfiken vem han Thomas och sedan så ringde hon upp han och säger vem hon är och hon gav honom hennes numer så han kunde ringa upp henne.

    Intressant och se i fortsättningen om mamma berättar för Maja vem Thomas är och att vi kan få en klar bild om hur mamma är.

    SvaraRadera
  11. ..."En träffade mig som ett skott i pannan. I samma stund tänkte jag dramatiskt: "Nu dör jag". Men det gjorde jag förstås inte. Man gör sällan det."
    Jag valde detta citat, som finns på sidan 108, eftersom det fick mig att skratta.
    Här försöker Maja kasta stenar på Justins fönster, men hon misslyckas eftersom Justin öppnar sitt fönster i samma ögonblick som Maja kastar. Stenarna studsar och flyger mot Maja.
    En sten träffar henne i huvudet (hahah), och hon trillar till marken.
    Vilken är chansen att han skulle just öppna fönstret när Maja kastade? Det känns lite som om scenen är tagen ur en komedi där någon alltid lyckas göra något fel (som t ex Mr.Bean).
    Filipo

    SvaraRadera
  12. – Men du. Hon kommer snart? Hon kommer ikväll, väl? Och hans röst var märkligt ansträngd. Lampan slocknade och vi satt där i mörkret och jag såg hur siluetten av Jungfru Maria dinglade från backspegeln. – Jag vet inte. Jag vet faktiskt inte. Och så öppnade jag bildörren och klev ut. För jag skämdes. Nu skämdes jag. För min mamma, som inte var där. För mig själv, som hade en mamma som inte var där. För hon valde bort mig. Från sidorna 101-102.

    Trots att tanken tidigare har slagit Maja är det är inte förrän nu som hon på fullt alvar får den riktiga bekräftelsen att hon har en dålig relation med sin mamma, när hon skäms, skäms över att ha en mamma som väljer bort en. Hon skäms över sin egen mamma, sin mamma som har något viktigare för sig än att träffa sin egen dotter.

    Samtalet med Justin i bilen är det som får Maja att faktiskt förstå att hennes mamma valt bort henne. När Maja för första gången läste mailet från sin mamma blev hon mycket lättad över att hon var vid liv, men hon blev även arg, ledsen och besviken över att hon med så pass kort varsel valt att göra något annat än att träffa sin dotter och att dessutom inte säga vad. Maja förstår då att hennes relation till sin mamma inte är den bästa och att hennes mamma kanske hade ringt eller i alla fall skrivit var hon skulle om relationen varigt bättre. Det hela slutar med att Maja letar igenom hela huset för att får reda på var hennes mamma kan vara och för att ”lära känna” henne, ungefär på samma sätt som när hon kollar igenom sin pappas mail och facebook.

    Maja släpper efter ett tag tanken att hon har en dålig relation med sin mamma.

    När Maja och Justin i citatet ovan diskuterar det hela lite senare i boken uppenbarar det hela sig för Maja igen, när hon skäms över situationen mellan sig själv och sin mamma för Justin. Denna gång är tanken inte bara i huvudet, utan hon pratar med Justin om det vilket gör att hon nu först, på riktigt förstår hur dålig kontakten är mellan sig och sin mamma.

    Ens nära och kära är det bästa man har, försök att göra relationen till bästa möjliga och skäms inte över dem!

    // Max Maxaren Studený

    SvaraRadera
  13. ¨Klockan tickade. Kranen Droppade. Men jag gjorde det inte. Jag klickade inte. Jag skickade inte. Jag kunde inte.¨ Citatet finns på sidan 127.

    Detta är när Maja ska skicka meddelandet till sin mamma. Jag tyckte att det var intressant eftersom det visar hur osäker och rädd Maja är innerst inne. Hon har ingen bra relation med sin pappa och därför betyder hennes relation till mamman väldigt mycket. När hon nu är försvunnen och inte verkar vilja avslöja var hon är och gör blir Maja rädd. Jag tror att hon inte skickar eftersom hon är rädd för att bli avvisad och övergiven av sin mamma som betyder så mycket för henne.

    / maximilian

    SvaraRadera
  14. Jag har valt ett citat som finns att hitta på sidan 114 och den luder så här:
    Hon...hon är...speciell.

    Majas Relation med mamman är inte så bra och det inser hon Justin frågar hurdan hon är? Maja känner sig övergiven och ledsen och vill inte att justin ska fråga mer så hon säger bara att hon är speciell.

    Samtidigt förstår Justin att han har träffat en öm punkt hos Maja och därmed slutar han att fråga om hennes mamma!

    Bahra Ibo

    SvaraRadera
  15. Vad bra att du lyckades logga in, Bahra ;)

    Kul att läsa vad ni skriver!

    SvaraRadera
  16. Jag har valt citatet på sidan 105. ’’Sågen. Det skärande, genomträngande ljuget. Hur de metalliska tänderna hakar i. Köttet. Blottlagt. Blodet. Ringlande, pulserande, sprutande. Explosionerna. Smärtan.’’
    Det här citatet förekommer på flera andra sidor. Den påminner hela tiden om när Maja sågade av en bit av sin tumme. Jag tror att citatet beskriver känslorna för Maja när hon sågade av en bit av sin tumme. Citatet vill också kanske beskriva hur händelsen ser ut och hur det kändes för Maja.
    Här kommer Maja ihåg hur det kändes för henne och hon minns bilderna av händelsen. Tanken dyker upp hos Maja ibland, det inte konstigt att hon kommer ihåg den hela tiden eftersom det är en hemsk händelse. När hon tänker på det vill hon bara skaka av ljudet, bilderna och smärtan. Eftersom hon kanske känner ’’smärtan’’ när hon tänker på det. Jag har valt detta citatet eftersom jag vill bara påpeka att denna förekommer på flera andra sidor och den påminner om händelsen när Maja sågar av sin tumme.

    SvaraRadera
  17. Jag har valt citatet på sidan 97 då Maja tänker:
    " Men vad fan höll jag på med! Han var för gammal för mig! Han var för gammal och han var för lång och framför allt så kände jag honom inte. Dessutom var han inte min typ. Men vem försökte jag lura? Som om jag skulle haft en typ."

    Här får vi en ganska så klar bild när Maja försöker övertala sig själv att hon inte borde agera som hon gör när hon är med "Justin". Att hon vanligtvis inte skulle vara intresserad av en kille som Justin men det finns ändå något som cirkulerar kring Maja som gör att hon ändå umgås med honom.

    Jag tror att det är själva situationen som Maja befinnner sig i, som gör att hon kanske säger eller gör saker som hon annars aldrig skulle göra, och i det här fallet handlar det om hur hon beteer sig när hon är med Justin. Det har framgått i boken att Maja inte har så många vänner och inte är den populäraste tjejen i skolan. Vi läsare och Maja vet att Justin är en aning intresserad av Maja och det kan få henne att känna sig populärare, kvinnligare och jag tror också att det ökar hennes egen självkänsla.

    //D.A

    SvaraRadera
  18. På sida 104 tänker Maja att hennes pappa liksom skyltade med henne.

    "Att han pratade om mig och "mina problem" för att vinna en slags poäng. Att han använde mig som bevis på att han var en jävligt schysst kille. En som tog ansvar. Som inte smet undan."

    Det verkar vara rimligt att det är så som Maja tror, att hennes pappa använder henne som en slags guldstjärna i kanten när han ska berätta om sig själv och sitt liv då han träffar nya människor, men hur står det till egentligen? Tar han sitt ansvar? Det kan man väl säga att han gör men är han verkligen insatt i Majas problem? Jag tror inte att han spenderar särskilt mycket tid på att lära känna sin dotter och fråga henne om hennes liv och därför känns det osannolikt att han skulle känna till hennes riktiga problem, bortsett från de hon beklagar sig över. Och vad gäller att han inte smet undan så nej, han smet inte undan att ta hand om Maja och vara en riktig pappa för henne, däremot smiter han ifrån att involvera Maja i sitt liv. Han berättar inte att han träffar en kvinna till exempel, men det kan bero på att det inte är något seriöst än. Han kanske inte vill presentera Maja för varenda kvinna han träffar och det är förståeligt. Jag tycker dock att han kunde ägna lite mer tid åt Maja och det är det han smiter ifrån. Att lära känna henne.

    SvaraRadera
  19. ”Jag hade varit så upptagen med att kolla pappas mejl att jag hade glömt kolla min egen.”
    Finns på sidan 81.

    Fortsättningen var att hennes mamma hade skickat ett mejl där det stod att Maja inte kunde komma den helgen.

    Jag har valt detta för att jag tycker boken vill säga att man inte ska vara för nyfiken om andra och börja snoka så mycket som Maja gör, ifall man gör det så kommer man ”straffas” och i detta fallet får Maja skylla sig själv för att hon inte läser sin egen mejl. Anledningen till att jag tycker boken ”vill säga” det är för att jag tycker att mejlet hon fick var på just Majas mejl och hennes pappas adress var felstavat och Maja hade just då inte kollat hennes mejl. För komplicerat för att inte ha en tanke bakom.

    Christopher Larsson

    SvaraRadera
  20. Jag har valt citaten ”Vad är viktigare än mig, mamma?” på sida 83.

    Jag tycker att citatet var intressant eftersom hur kan inte mamman ha tid för sitt eget barn, de träffas ju inte ofta, bara två gånger varannan vecka.
    Frågan är ju bra, vad är viktigare än att sitt eget barn som man träffar så sällan? Varför kunde hon inte bara bestämt sig göra den ”saken” en annan dag istället för just dagen hon ska träffa sitt barn?
    Hon visar hur lite hon bryr sig om Maja, det gör en nedstämd och frustrerad över situationen. Man kan undra om mamman verkligen ser Maja som ”sitt” barn längre.

    Som en mamma bör man visa att man finns där för sitt barn, visa sin kärlek fastän man är på långt avstånd från varandra.

    Själv hade jag känt mig dålig och velat förstöra hela mig i bitar, mammans betydelse e lika stor som pappans, båda ska finnas för en oavsett vad.

    SvaraRadera
  21. Det blir en kort lektion i svenska i morgon eftersom det är Lucia först, men lite hinner vi prata om era kommentarer ändå. Vi ses i B 208 när Luciafirandet är slut.

    SvaraRadera
  22. Citat jag har valt är detta och det är taget från sidan 98.
    ”-Om det kommer en båt ska du inte bli rädd, det kan bli en hel del höga vågor, men då paddlar du bara rakt mot dom. Mot vågorna. Ta i allt du kan och paddla bara rakt mot.
    Och av någon outgrundlig anledning tilltalade det mig, just det tilltalade mig.”

    När jag läste detta tänkte jag direkt på refrängen på en låt av Jay-Z, Rihanna och Kanye West – Run this town.
    ” Life's a game but it's not fair
    I break the rules so I don't care
    So I keep doin' my own thing
    Walkin' tall against the rain”

    Anledningen till att jag tänkte på den här texten då jag läste just det här citatet, var att jag tycker att Maja verkar vara en sådan som vågar gå mot strömmen, mot regnet, mot vågorna. Alltså hon vågar att inte vara som alla andra. Då tänker jag främst på den uppfattningen jag har fått av hennes utseende och klädstil. Hon vågar säga emot då någon är taskig, hon vågar helt enkelt vara sig själv. Jag tycker att det är jätteviktigt att inte påverkas för mycket utav andra, utan ha mod att stå på egna ben. Det blir faktiskt bäst då.

    Det här citatet fick mig även att fundera över att det kanske är så Maja vill ta itu med sina problem. Kanske vill hon sätta t.ex. sin pappa på plats genom att se honom i ögonen och fråga vad han egentligen gör då hon inte är där, om han har träffat någon ny osv.. När Justin sa att man ska paddla rakt mot vågorna, kanske det väckte tankar inom henne. Tankar som att hon är trött på att inte tala klarspråk inom sin familj, trött på att gå som katten kring het gröt. Hon vill kanske istället se problemen rakt i vitögat och ta itu med de direkt.

    //Kornelia

    SvaraRadera
  23. Intressant tanke, Kornelia! Det citatet fastnade jag också för.

    Jag brukar förresten lyssna på "Run This Town" när jag tränar :)

    SvaraRadera