fredag 3 december 2010

Blogguppgift 1

Idag på lektionen diskuterade vi sidorna 48 - 80 i romanen vi läser.

Ditt svar till nedanstående blogguppgift ska vara inskrivet i kommentarfältet till det här inlägget senast söndagen den 5 december klockan 22:00.
_________________________________________________

I romanen loggar Maja in på sin pappas Facebook för att läsa hans meddelanden. Skriv en kommentar där du resonerar kring varför du tror att hon gör det samt om du tycker att det är ok att göra så.

19 kommentarer:

  1. Jag tror att Maja loggar in i sin pappas facebook för att läsa hans meddelanden, eftersom att hon vill få reda på mer om hans privatliv. Som t.ex. om han har en annan älskarinna, eller om han planerar att göra något som han inte vill Maja ska få reda på.

    Jag tycker inte att det är okej att göra så. Om Maja vill så verkligen få reda på mer om pappans privatliv, borde hon fråga honom istället, om hon kan få gå in och kolla hans meddelanden. Pappan borde tillåta det då, eftersom att han inte borde ha något att dölja från sin dotter.

    Det är ju alltid bättre att fråga, än att gå bakom ryggen på ens pappa. Men om pappan inte hade tillåtit det, hade man automatiskt antagit att han har något att dölja, som inte är bra. Jag tycker att Maja kan ha rätt till att kolla hennes pappas meddelanden, om hon anar att något är på tok eller något inte stämmer inom familjen. Lögner och hemligheter kan splittra en familj i värsta fall. Terapi kan kanske hjälpa till då.

    Puss o kram//Daniel B

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att det är inte okej att Maja loggar in på hennes pappas facebook, för att kolla vad han gör under helgerna. Eller så kan det också vara att hon vill se om han träffar någon ny.
    Maja försöker hålla koll på sin pappa, men det borde vara tvärtom. Det är pappan som ska hålla koll på Maja.

    Jag tycker att det är inte okej att göra så, för att Majas pappa har rätt till att ha ett privatliv och han kan göra vad han vill. Han kan gå ut och träffa sina vänner och ha det roligt.
    Maja ska inte vara så nyfiken och hon borde förstå det.

    Tänk om hennes pappa skulle nu logga in på hennes facebook konto och kolla hennes mail, och se vad hon håller på med. Jag är säker på att hon hade blivit sur och arg på sin pappa.
    Hon måste tänka till lite om det är okej eller inte.

    Stefan B

    SvaraRadera
  3. Som ↑ har skrivit håller jag med om att Maja loggar in på hennes pappa och läser hans meddelanden för att få veta mer om hans privatliv. Hon läser olika meddelanden om vad han gör när Maja inte är där och vilka personer han träffar.

    Men hon gör det även för att hon har en mycket dålig relation till hennes pappa och att hon inte vågar fråga om vad hennes pappa gör när hon inte är där. I boken stod det att hon inte ville åka hem till hennes pappa för att han hade alkoholproblem och pappan bryr sig mer om vad Maja har på sig än om hon har blivit skadad. Detta visar att deras relation är dålig.

    Jag tycker att det hon gör inte är okej för att alla personer har rätt till och vill ha ett privatliv. Om pappan får reda på att hon har läst hans meddelanden kan deras relation bli sämre än vad den är nu. Det värsta som kan hända är att pappan flyttar bort från staden och de träffas aldrig mer resten av deras liv.

    En av anledningarna till att pappan inte berättar vem han träffar är att han inte vill berätta för hans dotter att han hittat en ny flickvän och i några fall tycker alltid barnen att ens skilda förälder har hittat en ny jobbig flickvän/pojkvän och man förstår inte hur föräldern kan stå ut med den personen.
    Majas pappa berättar inte att han träffar någon annan för att han vill först lära känna personen bättre och avgöra om hon kommer att passa i hans familj eller inte. När han tycker att hon kommer att passa in i familjen tror jag att han kommer att berätta det för sin dotter och då finns det ingen anledning för Maja att läsa hans meddelanden för att sanningen kommer ut senare.

    Om någon skulle logga in och läsa mina meddelanden på Facebook skulle jag blivit arg och sur på den personen för att det som finns i mina meddelanden ska bara jag och personen som skrev det veta om och det är bara först någon av oss berättar om det vi har skrivit som andra får veta om det. Den personen som loggade in och läste mina meddelanden skulle jag aldrig kunna lita på och det kommer betyda att vi inte kommer att prata med varandra så ofta.

    Det som man inte vill att andra ska göra mot sig själv ska man inte göra mot andra.

    SvaraRadera
  4. Maja kollar hennes pappas Facebook konto för att få reda på vad han gör nu för tiden och vilka han träffar. Hon är ung och nyfiken. Det hade varit bättre om de istället pratade med varandra om deras privatliv.

    Jag tycker inte att det är okej att göra så. Att ha ett lösenord innebär att det är privat och att ingen annan ska kunna logga in.
    Det är inte Majas uppgift att hålla koll på sin far. Om pappan hade loggat in i Majas Facebook då hade inte hon blivit glad som Stefan och Andy skrev. Detsamma gäller mig, jag hade inte blivit glad om någon hade loggat in i min Facebook och därför loggar jag inte in i någons konto.


    Kastriot Gashi

    SvaraRadera
  5. Som de andra redan har skrivit är anledningen till att Maja loggar in på sin pappas Facebook att hon vill hålla koll på honom. Veta vad han har för sig, vilka han träffar och vad han gör. Eftersom de aldrig nästa pratar i verkligenheten är detta ett sätt för Maja att få veta lite mer om sin pappa, få en bild av honom hur han är som person med andra människor.
    Jag tycker som de andra som redan har skrivit, att det är fel att gå in och kolla någon annans privata meddelanden. Alla måste få ha ett privatliv och kunna ha åsikter och relationer som inte rör någon annan. Men samtidigt förstår jag Maja på ett sätt. Det är en enorm frestelse att veta någons lösenord.

    Rebecka Bakran

    SvaraRadera
  6. Om Maja skulle ha kompisar att umgås med på fritiden så tror jag inte att hon skulle bry sig lika mycket om vad hennes pappa gör på helger osv, men nu verkar det mer som att hon går in på sin pappas facebook för att hon har det tråkigt och för att kolla vad som händer i hans liv.

    I en familj ska man kunna prata med varandra om nästan allt och inte dölja saker för varandra och om man nu har problem så måste man tillsammans försöka att lösa de och inte låsas som om allt är bra. Om man inte vet hur man ska gå till väga när ett problem uppstår så kan det vara bra att gå i terapi som Daniel föreslog.
    Om Maja och hennes pappa skulle pratat om sina problem från hela början så skulle deras relation vara betydligt bättre än vad den är nu och då tror jag inte ens att Maja skulle komma på tanken att gå in och snoka på sin pappas facebook sida.

    Jag tycker inte det är okej att gå in på någon annans facebook sida och snoka, speciellt inte bland personens privata meddelande, för det som står där är ju privat vilket betyder att det inte är för någon annans ögon.

    Pappan har rätt till ett privatliv och han ska själv få bestäma hur mycket av sitt privatliv han vill dela med sig av med sin dotter. Problemen som han har vill han säkert inte ta ut över Maja för att han inte vill att Maja ska gå runt tänka på dem utan att hon ska koncentrera sig på skolan och sina kompisar.

    Paula Rogowiec

    SvaraRadera
  7. Som alla tidigare är inne på så tror jag att Maja loggar in på sin pappas facebook och läser hans meddelande för att ta reda på saker som hon inte vet om sin pappa. Vad han gör när hon inte är hemma, om han träffar/träffat någon ny tjej och så vidare. Anledningen till att hon gör det verkar också vara som Andy är inne på, att hon har en dålig relation med sin pappa och blir då tvungen att ta reda på saker och ting om sin pappa på andra sätt än i en öppna diskussioner mellan dem båda.

    Att fråga ens pappa om han har hittat en ny tjej eller vad han gör när man är bortrest kan vara svårt även om man har en bra relation emellan sig, man frågar inte direkt sin pappa om han går ut och festar och dricker sig full när man själv inte är hemma. Jag är säker på att alla har hemligheter för någon annan, något men inte vill att andra ska veta av en eller annan anledning, det behöver inte vara någon stor sak.

    Det Maja göt är absolut inte okej, hon vill säkert inte själv bli kontrollerad av sin pappa, att han följer exakt vad hon gör i sitt liv, på helgerna och vid andra tillfällen. Alla har rätt till sitt egna privatliv, men vist kan man tycka att man bör dela med sig om det till sin dotter, fast inte allt då ens liv inte blir som ens eget om någon annan vet exakt allt om det. Tillexempel berättar man nog inte till sin dotter om man går ut och festar och super sig full när hon är borta.

    Jag förstår Majas agerande då hon vill veta vad sin pappa gör under helgerna då hon inte är hemma men att snoka bland andras privata grejor är aldrig okej. Att däremot dela med sig av sina privatliv kan vara något, speciellt då man är en familj.

    // Studený Max

    PS. Diggar din ↑ Andy !

    SvaraRadera
  8. Jag tror anledningen till varför Maja loggar in på hennes pappas facebook och mail är delvis för att hon inte tycker att hon får tillräckligt mycket uppmärksamhet från hennes föräldrar. Hon straffar sin pappa genom att göra något hon inte får göra, snoka igenom hans liv. Det beror också mycket på att hon känner sig utelämnad ur hans liv. Hon märker att hans liv inte slutar när hon inte är i närheten, vilket nog egentligen hade förvånat de flesta. Håller med ovanstående om hon nog blir väldigt nyfiken på att reda på vad som händer när hon inte där. Håller däremot inte med om att de borde prata igenom vad som händer i deras liv. Helt seriöst vill man nog inte veta vad som händer i ens föräldrars liv, man har rätt att veta när de blir tillsammans med någon, men inte mer. Jag tror själv inte att jag hade velat veta mer.

    Det är inte okej att logga in på någon annans konton, håller med de andra fullt och fast. Maja hade inte accepterat att hennes pappa gjorde så mot henne, man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad. Är det något som pappan håller hemligt är det ju antagligen något som inte rör Maja eller att han undanhåller det för hennes eget bästa.

    / Frida Ortner

    SvaraRadera
  9. Maja vill ta reda på hur hennes pappa egentligen är. Efter vad man hittils har läst har de ingen bra relation och pratar inte så mycket med varandra utöver vad som är nödvändigt. Det är naturligt för en dotter att vilja veta hur ens pappa egentligen är och vad han gör när hon inte är i närheten.

    Maja gör fel när hon i smyg läser pappans meddelande. Ingen vill att andra människor rotar i ens privatliv utan tillåtelse. Men eftersom de faktiskt är en familj, pappa och dotter, så borde pappan åtminstonde berätta något alls om vad han gör för Maja. Därför tycker jag att det är lika mycket pappans fel som Majas. Hon vill ju bara ta reda på vad hennes egen pappa egentligen gör.

    / Maximilian

    SvaraRadera
  10. Jag tror att anledningen till varför Maja loggar in på hennes pappas Facebook-konto och tittar igenom hans privata meddelanden är för att hon inte känner sig tillräckligt uppskattad av sina föräldrar. Ett exempel på detta är då när Maja har sågat av sig tummen och det första pappan frågar när han ser henne är vad hon har på sig istället för att fråga hur det är med henne som man vanligtvis hade gjort. Maja liksom känner att hon inte får den uppmärksamheten som hon behöver och därför agerar hon som hon gör.

    Om detta nu är okej är faktiskt en invecklad och komplicerad fråga tycker jag. Maja har ju skäl till att göra det hon gör och det hade definitivt varit en helt annan fråga om hon och pappan hade en hur bra relation som helst men Maja ändå loggade in på hennes pappas konto. Jag tycker iallafall att det är pappans plikt att hålla koll på sin dotter och inte tvärtom. Han måste ju veta innerst inne att han och Maja inte har en särskilt bra relation till varann och då måste han ta tag i detta och inte bara hoppas att det blir bättre genom att ignorera problemet.

    //D.A

    SvaraRadera
  11. Jag tror att Maja loggar in på sin pappas Facebook för att hon vill se vad han håller på med, både när Maja är där och när Maja är borta. Han kanske håller på med något som Maja inte gillar.


    Sen om det är ok eller inte att hon loggar in på hans Facebook så tycker jag inte att det är ok. Han har rätt till ett privatliv lika mycket som någon annan. Men ser man på det som Maja gör så är det ok för de har ju inte en bra relation och hon vill ju se vad hennes håller på med.

    SvaraRadera
  12. Maja visar ingen respekt när hon snokar som hon gör. Enligt mig är det inte okej.
    Ordspråket som Andy använde sig av: "Det som man inte vill att andra ska göra mot sig själv ska man inte göra mot andra", passar bra in i denna situation. Jag tror inte att Maja skulle tycka att det var okej att någon snokade i hennes privatliv, förälder eller ej.
    Men jag kan förstå att hon försöker få kontakt med sin pappa genom att få veta mer om honom och hans liv. Men hon gör det på fel sätt!
    Filipo

    SvaraRadera
  13. Jag tror också att Maja kollar igenom sin pappas facebook för att hon på ett sätt vill straffa honom för att han inte låter henne vara en del av hans liv. Hon kanske ser det som sin uppgift att "vara detektiv" och snoka igenom hans privata mail. Det är förstås inte okej att kolla igenom någon annans mail, även om det är en familjemedlem. Det finns trots allt en anledning till att ens konto är lösenordsskyddat, men samtidigt kan jag förstå varför hon gör det. Eftersom att hennes pappa inte berättar någonting för henne så får hon ta reda på hur han lever sitt liv på ett annat sätt, dvs på facebook.

    SvaraRadera
  14. Jag tror att Majas pappa inte är så öppen och berättar så mycket om sig själv för Maja. Det leder till att Maja blir nyfiken och vill veta vad som händer i hans liv, vilket i sin tur leder till att hon går in på hans facebook. Jag tror att Maja tänker att det är det enda sättet att få reda på något om honom. När hon då ser ett meddelande från en kvinna som tackar för senast och vill träffas igen bli nog Maja ännu mer nyfiken och vill veta vad som händer mellan pappan och denna kvinna. Sedan blir det som en ond cirkel, att desto mer hon får veta om hennes pappas privatliv desto mindre kan hon sluta snoka.

    Som många skriver tycker inte jag heller att det är okej att gå in på hennes pappas facebook, tänk om hennes pappa skulle gå in på hennes? Men samtidigt kan jag förstå det, om hennes pappa inte pratar om vad som händer i hans liv, är det klart att Maja blir nyfiken och undrar. För Maja är trots allt hans dotter och borde veta ganska mycket om hans privatliv, för hon är en del i det. Men uppenbarligen vet hon inte mycket och går in på hans facebook istället.

    Kornelia

    SvaraRadera
  15. Jag håller med de som skriver om att hon loggar in på sin pappas facebook för att få veta mer saker om hennes pappas privatliv.

    Eftersom relationen mellan Maja och hennes pappa är inte så bra, de har inte så ofta konservationer med varandra eller berättar saker för varandra.


    När Maja är hos sin mamma så lever hennes pappa ett helt annat liv, han är ute och dricker, festar o.s.v. Som det ser ut så har han en relation med någon tjej och Maja är intresserad och vill veta om det stämmer.

    Därför loggar hon in på hans facebook konto och läser hans meddelande. Hon gör detta eftersom relationen mellan de är inte så bra, hon går inte fram och frågar han om han har någon relation med en tjej.


    Jag tycker att det är helt fel att Maja loggar in på sin pappas facebook konto och läser hans meddelande. Alla människor har ett eget privatliv, det finns vissa saker man kanske inte vill berätta till för någon annan.


    Därför tycker jag att hon inte borde logga in och läsa hans meddelande. Om hennes pappa får reda på att hon läser hans meddelande så kommer han bli förmodligen arg och inte lita på sin dotter mer. Om han slutar lita på henne så kommer de kanske inte träffas ofta, hon kommer då leva med sin mamma istället. När en förälder inte litar på sin dotter/son så kan det uppstå många problem mellan de.

    SvaraRadera
  16. Jag tycker de är ok att hon kollar sin pappas Facebook för det är ändå hennes pappa och för att hon vill hålla sig uppdaterad och veta vad han gör nu för tiden. Men de beror även på vilken relation man har med den personens Facebook man kollar på och om den personen tycker det är ok. Som i detta fallet är relationen dålig och man vet inte än hur pappan kommer reagera.

    SvaraRadera
  17. Anledningen till varför Maja loggar in på sin pappas Facebook är för att jag tror hon vill lära känna sin egen pappa mycket bättre och vill veta vad som pågår i hans privatliv. Hon har inte heller så bra relation med honom vilket gör henne mer nyfiken.

    Jag tycker att hon borde ägna mer tid att umgås med honom, göra roliga aktiviteter tillsammans som ett exempel. De borde bli mer som ”vänner” för då kanske pappan vågar berätta mera om sitt privatliv till henne. Hellre det än att få reda saker om honom genom att gå in på hans Facebook konto, vilket jag anser är helt fel.
    Om det är så att pappan inte vill berätta saker till henne så är det hans sak, hans privatliv och ingen annans, inte ska hon gå in på hans facebook och läsa hans meddelanden.
    Största felet vid denna situation är såklart pappan, det är hans ansvar att få henne att må bra och trivas vid hans sällskap. Hon hade då känt sig säkrare och kanske inte heller loggat in på hans facebook.

    SvaraRadera
  18. Som de flesta har kommenterat så håller jag med dem att det är inte ok att Maja snokar omkring i pappas privatliv för att alla har rätt att ha ett privatliv. Sen är det ju också så att Maja och hennes pappa har inte den bästa relationen och det är därför Maja går in på hans Facebook för att ta reda på vad pappa håller på med när hon inte är där.

    Hennes pappa är ute och festar, dricker och roar sig, och inte nog med det, det verkar som han också har en flickvän som gör att Maja blir intresserad och går in och läser och vill veta lite mer om vem han träffar.

    Det lustiga är ju att Maja inte är lika nyfiken i mammas privatliv som i pappas, och vad kan det bero på? Tänk om mamman träffar en kille i smyg utan att berätta det för Maja. Jag tror att mamma och Maja har en bättre relation än vad hon och pappan har och det kan ju bero på att mamman bryr sig om henne att de pratar med varandra osv medan pappan helt enkelt inte bryr sig lika mycket och kanske inte pratar lika mycket om vad som händer i skolan och det skapar en dålig stämning eller kanske för att han inte vet hur det är att man ska göra, hur man ska kommunicera med en tonåring.

    Vi får se hur det går och kanske snart så får vi reda på hur mamman är så att man kan jämföra deras karaktär.

    //Aleks ”Guardiola filosof”

    SvaraRadera
  19. Hej! Vi pratar om era kommentarer i morgon på lektionen som vanligt.

    SvaraRadera