torsdag 10 mars 2011

Frågor till filmen Fucking Åmål

Idag fick ni diskutera nedanstående frågor i grupp. Några av frågorna kommer från Svenska filminstitutets filmhandledning till Fucking Åmål som du kan hitta här
  1. Beskriv de olika vänskapsrelationerna i filmen. Förklara hur vänskap och ensamhet visas i filmen.
  1. Agnes verkar vara en stark person som står emot grupptryck och negativa kommentarer. Hon vinner på det i längden. Men är det verkligen så lätt att stå emot vad kompisar och föräldrar förväntar sig av en?
  1. I Elins kompisgäng finns en tjej som heter Camilla. Hon har en slags ledarroll i gänget. Måste det finnas en ledare i en grupp?
  1. Viktoria som sitter i rullstol får höra av Agnes att de bara är kompisar på låtsas, för att ingen annan vill vara med dem. Hur försöker Viktoria bli accepterad av skolkompisarna? Kan man vara både mobbad och mobbare samtidigt? Varför blir det så?
  1. Vilka familjerelationer finns i filmen?
  1. Agnes förhållande till sin mamma blir inte bättre efter att mamman smygläst Agnes dagbok. Har en förälder någonsin rätt att läsa sitt barns dagbok om tanken är att hjälpa barnet?
  1. Elin kan prata om det mesta med sin syster Jessica, men hon kan inte prata om sina känslor för Agnes. Varför inte? Ska syskon kunna prata om allt eller finns det saker man bör hålla för sig själv?
  1. Vilka kärleksrelationer finns det i filmen?
  1. Personerna i filmen söker sin identitet och sin sexualitet. Kärlek kan vara svårt att prata om och för en del är det ännu svårare att prata om eller acceptera homosexuell kärlek. Hur bemöts homosexualitet i din kompiskrets? Är det något förbjudet eller accepterat?
  1. Hur uppfattar du Elin i filmen? Kommer hon att fortsätta vara lojal (lojal= man står på någons sida) mot Agnes i fortsättningen, eller är det bara ännu ett av Elins infall? Hur tänker du dig dreas fortsatta relation?
  1. Johan är en kille som vågar visa sina känslor fast det ofta blir lite ”fel”. Hur uppfattar du honom? Är han löjlig eller är det befriande att han kan visa vad han känner?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar