fredag 21 januari 2011

Orsaker till frånvaro från skolan - orsaksanalyserande text

Idag sysslade vi med orsaksanalys på svenskan. Vi ska använda det vi kom på till att skriva en orsaksanalyserande text om frånvaro. 


Orsaksanalys

I vilka sammanhang brukar du fundera över orsakerna till något?

När behöver man analysera orsakerna till något?


Idag på mentorstiden pratade vi om att den generella frånvaron i klassen är för hög. Som lärare funderar man då över vad som kan vara orsakerna till frånvaron. Skriv ner så många anledningar som du kan komma på till att elever ibland är frånvarande från skolan. OBS! Vi pratar om alla möjliga anledningar till frånvaro och vi pratar inte om någon specifik individs anledningar.

Sortera era anledningar gruppvis. Skapa olika kategorier av anledningar till frånvaro utifrån era svar.

Rubriker/kategorier:

  • Färdproblem (Skånetrafiken, väder, transporter, skador, olyckor)
  • Hälsoproblem (sjukdom, tandläkare, läkarbesök, någon annans sjukdom)
  • Psykosociala orsaker (familjeproblem, mobbning, trivsel, lathet, grupptryck)
  • Studierelaterade orsaker (plugga inför prov, har inte pluggat, missa prov/läxförhör/redovisning/inlämningar av taktiska skäl)

1 kommentar:

  1. Vi i Nva1 har kommit fram till de vanligaste orsakerna till frånvaron. Vi har sammanfattat fyra olika kategorier här ovan. Vanliga orsaker är studierelaterade orsaker som beror på att man stannar hemma för plugga inför ett prov. Exempel på färdproblem kan orsakas av vädret, försenade bussar osv. Psykosociala orsaker kan bero på att man har familjeproblem, problem med trivseln. Hälsoproblem är rimliga orsaker till frånvaro, det kan bero på att man är sjuk, har tid hos tandläkaren eller något liknande.

    SvaraRadera