torsdag 7 april 2011

Läxa till fredagen den 8 april

Välj ett av dina svar till frågorna vi jobbade med idag på lektionen. Frågorna finns i föregående inlägg. Utveckla svaret på frågan så mycket du kan och skriv in det i kommentarfältet till det här inlägget. Det måste framgå i ditt svar vilken fråga du har svarat på.

Ditt svar ska vara inskrivet senast fredagen den 8 april klockan 13:20.

19 kommentarer:

  1. Amar vill inte bli ensam och utsatt igen.Han berättar inte för Shilan om Amina för att han inte vill såra henne.Han vill inte att Shilan ska tro att han har lurat henne på något sätt, för det gjorde han inte eller?Amar vill inte förlora Shilan Som han älskar så...

    Men frågan är om han har rätt att dölja något så stort för henne?Är det verkligen så smart gjort av honom att han inte berättar saningen?Vore det inte bättre av honom att berätta saningen och sedan klargöra för henne hur det kommer sig att han är bortgift?

    Amar sviker Shilan genom att vara oärlig mot henne.Eftersom han redan från första början var oärlig mot henne kommer det inte kunna bli ett bra förhållande. Han förtjänar henne inte trots allt.


    ~^_^:D Bahra Ibo :D ^_^~

    SvaraRadera
  2. "Tycker du att det är fel av Amar att vara med Shilan?"

    Ja, det tycker jag. Han är gift och bör då inte vara ihop med andra kvinnor.
    Amar blev gift emot sin vilija, men det ger honom inte rätten att vara otrogen. Jag förstår dock att han har känslor för Shilan och ser inte Amina som sin riktiga fru.

    Relationen mellan Amar och Shilan är uppbyggt av lögner. Hur kommer Shilan reagera när hon får reda på att Amar är gift? Jag tror att hon kommer bli ledsen och tro att Amar är inte mannen hon trodde han var. Och i denna situation kommer Amar att vara ensam och mer deprimerad än någonsin.

    Om Amar verkligen ville vara ihop en Shilan så borde han skiljt sig från Amina, innan det blev seriös mellan honom och Shilan.
    Amina blir som ett problem för Amar. Han älskar henne inte men måste göra allt för att leva med henne. Så egentligen än Amar självisk, men ändå inte. Om man har problem så löser man de, man skaffa inte nya. Han borde ha skiljt sig från Amina (men det hade orsakat problem mellan familjerna, och på så vis är han ju inte självisk) innan han påbörjade sin relation med Shilan. Men istället hamnar han i denna situation som är svår att ta sig ur.

    Filipo

    SvaraRadera
  3. Jag har valt att besvara på frågan 3 som lyder såhär: Tycker du att det är fel av Amar att vara med Shilan?

    Jag tror att från Amars perspektiv är det inte fel att han är med Shilan eftersom han blev tvingad till att gifta si med Amina. Det var hans far som gjorde de beslutet och inte Amar. Hans far sa att de är gjorda för varandra och att de är vackra och så vidare. Så från Amars synvinkel så tycker jag att det är han som bestämmer vem hans flickvän/fru är och inte hans far

    Men om man tittar från läsarens perspektiv så ser man att Amar är faktiskt otrogen mot Amina eftersom de är ändå ett par, de är man och hustru även om det är Amars kusin som han brukade leka med när han var liten.

    Grejen är också att Amar har inte berättat för Shilan att han är gift och han tänker förmodligen att om han berättar för Shilan om Amina så kommer hon att lämna honom och det vill han ju inte.

    Vi får se vad som händer i fortsättningen.

    Av Aleksandar

    SvaraRadera
  4. Amár berättar sanningen för migrationsverket vilket jag tycker var väldigt modigt av honom. Han visste att hans pappa skulle bli rasande, sårad och utskämd av hela släkten men ändå gjorde han det.

    Om jag befann mig i samma sits som Amár tror jag att jag skulle ha gjort likadant. Jag hade inte orkat att bära den bördan inom mig utan att få dela den med någon. Jag tror att jag skulle ha varit tvungen att berätta sanningen för någon, antingen för någon familjemedlem, vän eller i detta fall, för migrationsverket. Jag hade bara velat att någon skulle förstå och tänka sig in i min situation som jag befann mig i, även om konsekvenserna blev att jag sårade någon som jag absolut inte ville såra. Jag tror att om man väntar med att berätta sanningen allt för länge så kommer det bara kännas värre och värre tills den väl ska ut. Det är som sanningen kokar inom en och bara vill ut och därför tycker jag man bör berätta sanningen så tidigt som möjligt.

    // D.A

    SvaraRadera
  5. 9. Var det modigt eller inte av Amar att berätta sanningen för Migrations verket ?

    Han har egentligen inget val eftersom den handledaren som intervjua honom ställde frågor som Amar tvekade på och de på migrationsverket har bra koll på hur folk reagerar när de ställer en fråga och hur de ska svara och inte svara.
    Ju längre man håller sanningen inombords så märker man också att det blir bara krångligare och mer komplicerat och även att en lögn leder till en annan lögn och det blir svårare att komma ut ur det hela.

    Men Amar vet även att hans pappa kommer bli riktigt arg och man vet aldrig hur han kommer att reagera på det beslut Amar tog. Men det var väldigt modigt av Amar och vi får se vad som händer senare när han pappa får reda på hur hans intervju gick.

    Anant

    SvaraRadera
  6. Hade du avslöjat att du var gift för Shilan om du hade varit i Amars situation?

    Jag tror att jag hade gjort ungefär likadant som Amar. Att undanhålla sanningen är absolut nedrigt att göra och det leder aldrig till bra saker i slutändan, men om riskera att förlora det enda som ger en lusten att leva så kan det på ett sätt kännas värt det.
    Jag tror inte att Amar hade någon chans att komma undan bröllopet med Amina och anser därför att han blev tvingad till det som för eller senare skulle ske, han har därför inte gjort något fel mot varken Amina eller Shilan på den punkten.
    Däremot att dra in Shilan i något som faktiskt kan skada henne är helt klart fel. Om han älskar henne så måste han ju ge henne det liv hon förtjänar också, han kan inte tänka enbart på hans egen livlust. Han får hoppas att hon älskar honom tillräckligt för att stötta honom och berätta sanningen. Även fast jag tror det blir svårt delvis för att han då erkänner hela situationen för sig själv och tar in verkligheten i hans fantasivärld.

    Frida Ortner

    SvaraRadera
  7. "Är det moraliskt rätt att Amár berättar sanningen för handläggaren på Migrationsverket?"

    Jag tycker att det är rätt gjort av Amár att berätta sanningen. Hur som helst kommer sanningen någon gång läcka ut och ju mer tiden går, ju värre drabbas alla.

    Amina är nog den person som drabbas värst av detta. I Kurdistan kommer negativa rykten spridas om henne och alla i staden kommer att veta vad som hänt. Hon som bara ärligt följt sin fars vilja, likt alla andra i hennes omgivning, drabbas hårdast fast hon inte har gjort något fel.

    Amár älskar Shilan och inget annat. Om han väntat längre med att berätta sanningen är det möjligt att han både förlorat Shilan och släkten, istället för att som nu kunna välja mellan en av sidorna. När han säger som det verkligen är kan han leva tillsammans med den han älskar och varken Shilan eller Amina behöver leva i en relation av lögner

    Samtidigt är det fel att ljuga för Migrationsverket som försöker hjälpa människor som verkligen behöver det. Om deras fall nekas kan personer som verkligen behöver hjälpen hjälpas tidigare.

    Därför gjorde Amár rätt.

    / Maximilian

    SvaraRadera
  8. Amar är mycket orolig över hans situation nu och vill inte berätta för hans flickvän Shilan om Amina som är hans fru i Syrien. Jag tror att han kommer berätta denna hemlighet någon gång i framtiden, eftersom det är en jättestor börda att bära runt på. Men just nu känner han sig inte manad att göra det, för att han är osäker och rädd. Amar vill inte förlora sin älskade Shilan på grund av sitt giftermål som han var tvingad till av sin fina släkt.

    Jag tycker att det både är rätt och fel med att han inte berättar den stora hemligheten för hans flickvän just nu. Han har stora problem med familjen och är rätt ensam, Shilan är den ända personen som han kan lita på och vill inte förlora henne genom att berätta och ge henne panik. Han har blivit bortgift emot hans vilja och det är inte mycket han kunde göra åt saken. Men om han istället skulle ta sig modet och berätta hemligheten så hade han kanske fått en förståelse och stort stöd tillbaka av Shilan. Men man är ju osäker i detta fall och vet inte hur man ska ta sig till.

    PEASE OUT//Danne B.

    SvaraRadera
  9. Om Amar inte skulle träffat Shilan skulle han varit deprimerad och haft det väldigt svårt för att se något positivt med livet. Han skulle ha blivit den man han aldrig ville bli det vill säga en gift man och ännu värre var att han var gift med sin kusin vilket han aldrig ville vara.
    Om Shilan inte skulle ha funnits för Amar skulle Amar inte ha vågat göra processen med Aminas uppehållstillstånd så långvarig. Då skulle han ha levt ett liv ihop med Amina i Sverige och kanske få en familj men han skulle aldrig kunnat vara lycklig. Han behövde någon han kunde slåss för och någon han älskade av sitt hela hjärta. Med Shilan kunde Amar se den lilla glimt av ljus i slutet av en mörk tunnel som han var i.

    Det är så de flesta människor fungerar. Man blir ofta ledsen eller deprimerad när alla ens vänner och släktingar som man litade på sviker en. Vissa personer behöver andra personer som kan stötta en men vissa personer är så starka så att man kan klara sig på egen hand. Men det är mycket lättare att vara positiv och göra det bästa av sitt liv om man har någon person som alltid är där för en.

    Även om Shilan inte skulle ha funnits där för Amar skulle han ha försökt hitta en lösning till sina problem. Han kunde börjat med att berätta sanningen till sin pappa och försöka övertala honom till att berätta till släktingarna att Amar inte ville gifta sig. Även om allting ser sorgset ut kan detta mycket väl ändras till något positivt för att ingenting är bestämt i framtiden. Framtiden bestäms genom att ta de beslut man gör idag, man formar sin egen framtid.

    Under livet kommer man att stöta på massor med problem och vare sig de är små eller stora gäller det att lösa dessa. Även om det känns som att de är omöjliga att lösa gäller det att göra det bästa av situationen och försöka kämpa sig upp till toppen. Det är inte vad du gör utan det är hur du gör det som definierar vem du är.

    /Andy

    SvaraRadera
  10. Efter intervjun på Migrationsverket hade jag berättat sanningen för mina "föräldrar".
    Sanningen håller i längden och att ljuga förvärrar situationen.
    Mina "föräldrar" hade nog blivit besvikna och de hade inte litat på mig längre efter det.
    De hade också hamnat i konflikter med kvinnans familj och släkt.

    Jag själv hade nog blivit illa behandlad av mina "föräldrar" och de hade gjort mitt liv till ett helvete men att ljuga hade varit värre.
    Jag hade fått ta konsekvenserna för det jag hade gjort och för att jag hade ljugit.

    //Kastriot Gashi

    SvaraRadera
  11. Mycket av boken handlar om Amar och hans lidande, men har någon tänkt på stackars Amina?
    Tänk att sitta i ett främmande land, dela rum med tre andra vitt främmande person, beroende av pengarna som maken skickar från andra sidan jordklotet… i över två år!!!
    Amina måste känna sig extremt utsatt, vara ständigt på sin vakt för inte bli lurad, utnyttjad, bestulen, bortrövad, våldtagen etc etc.

    Och detta är inte det värsta, tänk på allt som går runt i hennes huvud, oro, rädsla, ilska, och sorg. Varför kommer Amar aldrig, har något hänt honom, kommer pengarna räcka den här månaden också, är jag förföljd??? Herregud!

    Det värsta av alltsammans är att hon antagligen känner skuldkänslor! De andra kvinnorna på rummet måste undra, är det henne det är fel på? Det måste ju finnas en anledning att Amar aldrig kommer och hämtar henne, aldrig rör henne, alltid är oengagerad. Är det hon som gjort fel? Har hon inte visat sig tillräckligt tillmötesgående? Är hon inte vacker nog? Har han en annan…???
    Och vem kommer släkten att skylla på när hon aldrig blir hämtad till Sverige, kommer de att tycka att hon eller Amar har gjort fel?

    Amar kan med rätta känna sig som den utsatte i den här soppan, men Amina är minst lika utsatt, hon har också tvingats in i det här äktenskapet, även om hon aldrig skulle erkänna det.
    Skillnaden är att Amar ändå har det bra i Sverige, han är fri att göra vilka utsvävningar som helst, bara tänka på sig själv.

    Det kan inte Amina.

    ehh

    SvaraRadera
  12. Ja, det var modigt av Amar att berätta sanningen till Migrationsverket med tanke på vilken situation han befinner sig i och med tanke på vilka hemska saker hans pappa kan göra med honom om han får reda på det.

    Det var också modigt för att om allt går bra nu så slipper han vara gift med Amina, en person som han älskar som sin kusin inte som en person man är gift med, och då kommer han kunna tillbringa resten av livet med Shilan. Kort sagt: det lönar sig aldrig att ljuga!

    Filip M

    SvaraRadera
  13. "Hade du avslöjat att du var gift för Shilan om du hade varit i Amars situation?"

    Ja, det hade jag gjort. Men jag hade nog avslöjat det redan innan man blev tillsammans. Jag förstår hur Amar förmodligen tänker, att Shilan är det bästa som har hänt honom på sistone. Att han har mist så många han älskar den senaste tiden, inklusive sig själv, men att hon får honom att hitta tillbaka till sig själv igen. Shilan är den rätta, det är henne han älskar och han ska väl också få det han förtjänar, det han älskar. Men trots detta tycker jag att Amar borde ha sagt sanningen från början, hur svårt det än är. Man ska inte ge sig in i ett förhållande som redan från början bygger på lögner, det håller inte och sanningen kommer att uppdagas förr eller senare. Han kan inte fly från sina problem och jag tror det skulle vara lättare för Shilan att få reda på sanningen från start, än att få reda på det långt in i förhållandet. För faktumet att Amar har mörkat det hela hade , om jag varit Shilan, uppfattat som att han inte visste vilken kvinna han egentligen ville ha.

    Man kommer längst med sanningen och om Amar berättat hela sanningen tror jag Shilan hade förstått. Kanske inte direkt men efter ett tag. Jag tycker även att det är orättvist av Amar att dra in Shilan i blindo i sina problem. Jag menar, vad skulle ha hänt om Amars pappa kom hem till Amars lägenhet och hittade Shilan där? Han hade kanske slagit henne gul och blå och hon hade inte förstått något. Hon kommer i kläm i familjens problem utan att hon har en aning om det och det är verkligen inte rätt.

    // Kornelia

    SvaraRadera
  14. Jag tycker inte att Amar har förstört Shilans liv, eftersom det började gå dåligt för henne i skolan. Detta är Shilans val att spendera mer tid med Amar, istället för att plugga och få bra betyg. Hon älskar Amar så mycket att hon inte bryr sig längre om hur det går för henne i skolan. Hur hennes framtid kommer att bli spelar ingen roll, bara hon är med Amar.
    Men visst kan Amar "pusha" henne och säga till henne att hon borde fokusera på skolan lite mer. Han kan säga till henne att han kommer alltid att finnas där för henne, så att hon behöver inte oroa sig för att förlora honom.

    Som sagt, detta är Shilans val. Det är hennes liv och hon bestämmer hur hennes liv ska vara. Ingen annan bestämmer hennes liv, bara Shilan. Till skillnaden från Amars liv. Där har hans far och andra släktingar bestämt hur hans liv ska se ut i framtiden.

    //Stefan Bjelica

    SvaraRadera
  15. Fråga 10. Hur tror du det känns för Amar att stå mellan Shilan och Amina? Bör han berätta om Amina för Shilan ?


    Han mår säker dåligt, eftersom att Amar står mellan två gränser, han står alltså mellan Amina och Shilan. Han är tvingad att stå på den ena sidan alltså Aminas sida. Men han har valt sida att vara med Shilan. Men om hans släktingar och familj får reda på det kommer han säkert få stora problem, speciellt om hans släktingar får reda på det. Eftersom de kommer hans släktingar säga att han är ortrogen mot Amina.
    Han borde berätta för Amina om att han gillar en annan tjej som heter Shilan och att hon gillar honom. Kanske då börjar Amina inse att detta är allvarligt att bli bortgift mot sin egen vilja. Om Amina inser att detta är allvarligt kanske börjar hon agera och säga vad hon tycker till sina föräldrar. Om Aminas föräldrar får reda på att Amar är ihop med annan tjej då kommer de kanske att skicka tillbaka Amina till Kurdistan. Då kommer Amar att bli fri och kan vara med Shilan.

    Hasan

    SvaraRadera
  16. Kul att läsa era svar! Vi pratar mer om dem på lektionen i morgon.

    SvaraRadera
  17. Det är aldrig värt att förlora en vän, speciellt inte en av dina bästa vänner. Man kan förstå att Amàr är besviken på sig själv och mycket frustrerad för att han vek ner sig men att förlora sin vän för att undanhålla sanningen är det inte värt. Han bör försöka att göra det bästa av situationen och med hjälp av vänner kan han klara det.

    Riktiga vänner ska alltid finnas där för varandra i vått och torrt. Om Awe verkligen var Amàrs vän så skulle han förstå Amàr och stöttat honom. Amàr borde ha berättat sanningen för Awe då riktiga vänner håller ihop. Skulle Awe däremot lämna Amàr på grund av sanningen är han ingen riktig vän.

    Det kan även hjälpa Amàr att tala ut med Awe. Han har ingen att snacka med och hans bästa vän skulle vara den perfekta att prata med. Det visar sig tydligt i intervjun med Migrationsverket att Amàr är ensam och verkligen behövde någon att tala ut med då han brister ut i tårar.

    <3 i Hala Madrid ! <3

    Studený Max

    SvaraRadera
  18. Fråga 6(grupp B)

    "Tycker du Amar har förstört Shilans liv eftersom det började gå sämre för henne i skolan?

    Om man ser det på ett objektivt sätt så tycker jag att han har gjort det, men det är väldigt vanligt att man skiter i annat för den som man älskar som Shilan gör.

    I boken står det inte exakt om hur deras förhållande var, darför är det svårt att säga ifall det var värt det eller inte. Jag tror att de trodde att de skulle vara tillsammans resten av livet och därför gjorde Shilan dessa val att lägga undan en del av skolan vilket ledde till hög frånvaro och IG. Shilan brydde sig knappt om detta för att jag tror att hon trodde på deras förhållande.

    Jag hade inte gjort det valet att offra en del av sin framtid för en flickvän för att jag vet att det finns inget som kan garantera ett förhållande genom hela livet.

    Christopher Larsson

    SvaraRadera
    Svar
    1. På vilka sätt är Amar feg?

      Radera