torsdag 11 november 2010

Medievanor i klassen

  1. Hur många timmar per dag tittar du på TV i genomsnitt?
  1. Hur många timmar per dag använder du Internet i genomsnitt?
  1. Vilken typ av sajter besöker du ofta på nätet? Ge några exempel.
  1. Hur många timmar/dag tror du att den genomsnittlige mediekonsumenten använder sig av olika medier (TV, radio, tidningar, Internet)?
  1. Påverkas du på något sätt av det du hör, ser och läser i olika medier? I så fall, beskriv hur du tror att du påverkas.
    ___________________________________
    De här frågorna diskuterade vi idag. Vi kom fram till att eleverna i klassen tittar på TV i snitt 2 timmar/dag och att de använder Internet i genomsnitt 3,5 timmar om dagen. Den genomsnittlige mediekonsumenten använder sig av olika medier i snitt 7 timmar/dag (källa: mediekompass). Det är ungefär lika mycket som vi sover, vilket är ganska mycket.
    Vi kom fram till att våra attityder, åsikter, värderingar påverkas en hel del av det som skrivs och visas i olika medier. Vi ska börja med lite allmän internetkunskap för att sedan gå vidare till mer traditionella medier som tidningar, TV och radio.
    Jag gav er några ord och begrepp som har med internet att göra för att se om ni känner till dem redan. Det visade sig att ni kände till en hel del av dem, men kanske inte alla. Här är" internetordlistan" som vi jobbade med idag (samt några extra ord) + förklaringar till alla orden.


    adda – att lägga till någon/något till sin kontaktlista. Vanligt på chattar och sociala nätverkssajter.


    apps/applications/applikationer – programvaror som man kan välja att ladda hem eller köpa till sin mobil.

    banner – en webbannons som ofta länkar till annonsörens webbplats.

    blocka – att blockera någon från att kontakta en på t.ex. chatt eller sociala nätverkssajter.

    blogg – kort för webblogg, en dagbok eller loggbok på nätet. En bloggare är en person som skriver en blogg.

    Creative Commons – ett licenssystem där upphovsrättsinnehavare kan markera att de helt eller delvis tillåter spridning, användning eller bearbetning av sitt verk under vissa villkor.

    fildelning – att göra filer på sin dator tillgängliga för andra.

    FPS First Person Shooter – ett actionspel med första-persons-perspektiv, dvs. att det man ser på skärmen motsvarar spelarens synfält, t.ex. Counter Strike.

    Flickr – populär social nätverkssajt som bygger på att man delar med sig av bilder och filmer. Albumen kan göras privata eller publika.

    grooming/gromning – när vuxna tar kontakt med barn i sexuellt syfte. En vuxen som vidtar åtgärder för att få till stånd ett möte med ett barn under 15 år, i syfte att begå sexualbrott mot barnet, kan straffas med böter eller fängelse i högst ett år.

    illegal fildelning – att via sin dator göra upphovsrättsskyddade filer tillgängliga för andra, utan tillstånd från rättighetsinnehavaren.

    LAN Local Area Network – lokalt nätverk av sammankopplade datorer. Vanligast är att koppla samman datorer för att spela dataspel eller fildela.

    level – betyder nivå i dataspel. Att levla innebär att spelkaraktären når en högre nivå och blir bättre under spelets gång.

    MSN Messenger – ett chattprogram. Kommunikationen sker i realtid via text- meddelanden, mikrofon och webbkamera och präglas av förkortningar och symboler.

    onlinespel – dataspel där man spelar mot andra spelare över internet eller i LAN. Counter Strike och World of Warcraft är populära onlinespel.

    poddradio/podcast – är en metod att publicera ljudfiler eller film via internet. Man kan prenumerera på poddradio-sändningar via RSS.

    RSS – ett nyhetsflöde från en webbplats som gör att prenumeranten får de senaste uppdateringarna utan att besöka själva sajten. Vanligt på nyhetssajter och bloggar och markeras ofta med en särskild RSS-ikon.

    Sekretessinställningar – på sociala nätverkssajter innebär att man kan ställa in hur mycket av ens profil man vill att ens kontakter eller allmänheten ska få tillgång till.

    Sims – ett av världens mest populära dataspel där spelaren skapar en eller flera karaktärer, s.k. Simmar, som han eller hon sedan styr till att utföra olika aktiviteter i spelet.

    Skype – ett program som gör det möjligt att ”prata i telefon” kostnadsfritt över internet, skypa, med andra som också har programmet.

    STORA BOKSTÄVER – i t.ex. e-postmeddelande eller sms betyder att man SKRIKER.

    streama/strömma – lyssna eller titta på en fil via internet utan att ladda ner den. Youtube och Spotify använder sig av streaming.

    Spotify – en musiktjänst som streamar musik. Finns som betaltjänst samt annonsfinansierad gratisversion.

    status/statusrad/statusuppdatering – den rad eller fält på ens profil på sociala nätverkssajter eller i chatt- program där man kan skriva ett kort meddelande för att beskriva sin status, t.ex. vad man gör eller funderar på, eller meddela att man inte är tillgänglig för kommunikation.

    sociala medier – sajter där användarna själva kan bidra med innehåll, s.k. användargenererat material, och umgås med varandra samtidigt som de tar del av information. Exempel på sociala medier är sociala nätverkssajter, bloggar, videosajter, wikier. Motsats: ”gammelmedier” som bygger på envägskommunikation, t.ex. papperstidningar, tv, radio.

    sociala nätverkssajter/communities – sajter där man kan umgås och nätverka t.ex. Facebook (Fejan, Fb), MySpace och Bilddagboken. Man skapar sin profil och kan sedan koppla ihop den med sin bekantskapskrets profiler för att kunna kommunicera på sajten genom t.ex. e-post, chatt, bilder, blogg, samt i forum och grupper.

    tagga – från engelskans ”tag”, att märka en bild eller videoklipp med ett namn eller sökord för att den lättare ska kunna hittas av andra.

    trådar – relaterade inlägg i exempelvis forum eller på sociala nätverkssajter. Det första inlägget eller meddelandet påbörjar en tråd som andra användare sedan kan svara på.

    Twitter – en mikroblogg där användaren twittrar, dvs. skriver korta inlägg s.k. tweets på max 140 tecken, ofta om pågående aktiviteter, som andra kan läsa på nätet eller i sin mobil.

    Voddler – en gratistjänst som streamar film och tv-program via internet till användarens dator eller tv.

    Wii – en spelkonsol med en rörelsekänslig handkontroll som spelaren använder för att styra spelet och som tillåter att man använder hela kroppen när man spelar (t.ex. bowling).

    widget/gadget – är små program med t.ex. att-göra-listor, klocka eller väderprognos som man kan ladda ned till datorn och placera på datorns skrivbord där de är lätta att komma åt.

    Wikipedia – ett uppslagsverk på nätet där vem som helst kan skapa eller redigera innehåll. Publiceringen sker direkt utan förhandsgranskning.

    WoW World of Warcraft – ett populärt onlinespel med cirka 10 miljoner användare i hela världen.

    Youtube – en webbplats med videoklipp som är uppladdade av sajtens användare.


    Källa: Medierådet www.medieradet.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar