Idag fick ni tillbaka era analyser av novellen En hjältes död. Jag tycker att ni har lyckats bra med att hitta kärnan i novellen med tanke på att ni bara hade ca en timme på er att läsa den och att skriva en analys. Ni analyserar och tolkar också mer än ni återberättar textens handling, vilket är ett gott tecken.
Den här novellen väcker många frågor kring åskådarnas roll i det hela. I hur många sammanhang borde vi försöka förhindra att någon skadar sig själv eller begår en galen handling? Vilket ansvar har åskådarna? Varför gör ingen något för att förhindra att mannen ställer sig på huvudet på kyrkspiran och ramlar ner och dör? Hur mycket är ett liv värt och ska alla själva ta konsekvenserna av sina egna handlingar och beslut i alla situationer? I vilka sammanhang ser vi liknande händelser/företeelser i vår tid?
måndag 28 februari 2011
torsdag 17 februari 2011
Novellanalys av En hjältes död
Idag skrev vi novellanalys av Pär Lagerkvists novell En hjältes död. Instruktionen såg ut så här:
Läs igenom novellen ett par gånger.
Skriv en sammanhängande text där du analyserar novellen.
Din analys ska innehålla något om personerna, miljön, tiden, symbolerna och temat i novellen. Lägg fokus på att resonera kring hur du tolkar novellen. Vad kan den ha för innehåll/budskap som inte uttalas klart och tydligt i texten? Din tolkning ska ha stöd i texten, d v s du bör ge exempel som visar varför och på vilka grunder du drar dina slutsatser.
__________________________________________
Det här var vår sista lektion före lovet. Ha ett fint sportlov!
måndag 14 februari 2011
Forts novellanalys
Idag läste vi August Strindbergs novell Ett halvt ark papper. Vi pratade om novellen och resonerade kring den utifrån personer, miljö, tid, symboler och tema. Vi gjorde också en tolkning av den tillsammans. På torsdagens lektion ska ni få en annan novell att läsa och analysera individuellt. Ni ska lämna in er analys vid slutet av lektionen.
På fredag är det studiedag och v 8 är det sportlov.
På fredag är det studiedag och v 8 är det sportlov.
fredag 11 februari 2011
Frågor till novellen "Över spåret"
Idag jobbade vi individuellt med frågorna till Majgull Axelssons novell Över spåret.
Vi ska fortsätta med novellanalys nästa vecka.
Vi ska fortsätta med novellanalys nästa vecka.
torsdag 10 februari 2011
Novellanalys
- Berätta med 4-5 sammanfattande meningar vad som händer i texten (här behöver du inte tolka, skriv bara vad som händer ”på ytan”, d v s vad som står i texten).
- Vilka är personerna i novellen? Vad vet vi om dem?
- Vilket förhållande har personerna till varandra?
- I vilken miljö utspelar sig novellen? Beskriv vad vi får veta om miljön.
- När och under hur lång tid utspelar sig novellen? Förklara hur man kan veta det.
- Vilka avgörande händelser inträffar i novellen?
- I vilken tidsföljd berättas händelserna? Finns det bakåt- och framåtblickar i texten? Ge exempel på det.
- På vilket sätt förändras personerna i berättelsen? Hur utvecklas de?
- Vilka symboler använder sig författaren av för att beskriva vad som händer?
- Hur tolkar du novellen på ett djupare plan än vad som ”bara” står i texten?
- Vad vill författaren förmedla med novellen, tror du?
- Ge exempel på olika språkliga drag i novellen, t ex speciella ord eller formuleringar, som författaren använder. Förklara också vilken effekt dessa har.
onsdag 9 februari 2011
Halvklasstimmar vecka 6
På halvklasstimmarna den här veckan jobbade vi med ordkunskap. Vi tittade också på orddelen från ett gammalt högskoleprov. Här kan du träna på tidigare högskoleprov.
söndag 6 februari 2011
Skolbiblioteket i morgon måndag
I morgon den 7 februari ses vi i skolbiblioteket klockan 09:15.
fredag 4 februari 2011
Den färdiga texten
Orsaksanalyserande text om frånvaro
Varför finns det frånvaro i dagens skolor? Vilka olika anledningar finns det till att elever stannar hemma?
Som gymnasielever vet vi att en del ungdomar någon gång har känt att man vill stanna hemma från skolan av olika anledningar. Vi har kommit fram till några av de vanligaste orsakerna till frånvaro.
Transporter kan vara ett stort problem eftersom många bor långt från skolan och måste ta sig dit varje morgon. Bussar och tåg håller inte alltid tidtabellen på grund av väder och tekniska problem. Mycket beror på hur fordonet är byggt och vad det finns för förberedelse inför problem. I vissa situationer skulle fler röjningsfordon behövas. Övriga transporter som cykel och moped kan även orsaka förseningar. Även olyckor under färden kan uppstå som till exempel när det är halt ute. Vägbanor översvämmas emellanåt på grund av snösmältning eller regn. Vädret kan vara orsaken till både förseningar och att man inte vågar ge sig ut. Man är dessutom ofta bunden till en eller två transporter vilket skapar problem om de inte fungerar beroende på var man bor. Detta orsakar för det mesta förseningar och inte så mycket frånvaro.
En annan orsak till ungdomars frånvaro kan bero på olika typer av hälsoproblem. I skolan träffas många barn och eftersom hygienen inte är den bästa sprids smittor lätt bland lärare och elever. Vissa ringer till skolan och säger att de är sjuka fast de inte är det, medan andra verkligen är sjuka. Tandläkar- och läkarbesök kan också relateras till hälsoproblem. Ska man till tandläkaren för årskontroll så kan man boka om tiden så att man undivker att vara frånvarande från skolan. Det händer även att ungdomar stannar hemma från skolan för att ta hand om någon nära anhörig. Är man sjuk så bör man naturligtvis stanna hemma. Ifall det inte rör sig om allvarliga/akuta problem kan man gå till skolsyster istället för läkare.
En del ungdomar har kanske någon gång känt sig utanför i klassen eller på skolan. Ibland känns det som om man inte vill komma till lektionen för att man inte trivs där. Det beror oftast på att man inte umgås med eller pratar med de andra i klassen. Om man inte pratar får man inga vänner. Om man inte har vänner kan man känna sig utanför vilket kan leda till att man stannar hemma från skolan. Det är inte ovanligt med familjeproblem, mobbning, otrivsel och grupptryck. Familjeproblem kan bero på att man har bråkat med familjen och har inte lust att gå till skolan. Det kan även bero på att någon familjemedlem har gått bort och då vill man vara ifred. Grupptryck kan påverka en och få en att inte gå till skolan. Man följer sina kompisars handlingar och när de inte går till skolan så går du inte heller dit.
Ytterligare en orsak till frånvaro är studierelaterade orsaker. Denna frånvaro kan bero på att eleven inte känner sig förberedd till ett prov eller en inlämning och känner att hen behöver stanna hemma för att studera. En annan orsak kan vara att eleven vill missa ett prov eller ett läxförhör för att inte riskera sitt betyg eller för att få en chans till ett högre betyg vid ett senare tillfälle.
Som en sammanfattning kan man säga att frånvaron i skolan ofta beror på brist på motivation hos eleverna. Visst, man kan inte hjälpa om man är sjuk eller har något besvärande problem. Men väder- och transportproblem kan bara orsaka en försening och i värsta fall frånvaro under en dag. Detta räcker inte till för att ha en hög frånvaro. Denna överblick kan ligga till grund för ett arbete med att sänka frånvaron i skolan.
Infosökning och källkritik
På måndag den 7 februari ses vi i skolbiblioteket när svenskan börjar klockan 9:15.
Torsdagen den 10 februari ses vi också i skolbiblioteket klockan 13:50. De två lektionerna handlar om informationssökning och källkritik, något som är viktigt i alla ämnen.
Torsdagen den 10 februari ses vi också i skolbiblioteket klockan 13:50. De två lektionerna handlar om informationssökning och källkritik, något som är viktigt i alla ämnen.
torsdag 3 februari 2011
Avslutning- skriv in era förslag i kommentarfältet
Orsaksanalyserande text
Inledning
Varför finns det frånvaro i dagens skolor? Vilka olika anledningar finns det för att elever stannar hemma?
Som elever på Malmö Borgarskola vet vi att en del ungdomar någon gång har känt att man vill stanna hemma av olika anledningar. Vi i klass NV1a har kommit fram till några av de vanligaste orsakerna till frånvaro.
Transportproblem Transporter kan vara ett stort problem eftersom många bor långt från skolan och måste ta sig dit varje morgon. Bussar och tåg håller inte alltid tidtabellen på grund av väder och tekniska problem.Mycket beror på hur fordonet är byggt och vad det finns för förberedelse inför problem. I vissa situationer skulle fler röjningsfordon behövas. Övriga transporter som cykel och moped kan även orsaka förseningar. Även olyckor under färden kan uppstå som till exempel när det är halt ute. Vägbanor översvämmas emellanåt på grund av snösmältning eller regn. Vädret kan vara orsaken till både förseningar och att man inte vågar ge sig ut. Man är dessutom ofta bunden till en eller två transporter vilket skapar problem om de inte fungerar beroende på var man bor.
Dessa problem orsakar för det mesta förseningar och inte så mycket frånvaro.
Hälsoproblem En annan orsak till ungdomars frånvaro kan bero på olika typer av hälsoproblem. I skolan träffas många barn och eftersom hygienen inte är den bästa sprids smittor lätt bland lärare och elever. Vissa ringer till skolan och säger att de är sjuka fast de inte är det, medan andra verkligen är sjuka. Tandläkar- och läkarbesök kan också relateras till hälsoproblem.Ska man till tandläkaren för årskontroll så kan man boka om tiden så att man undivker att vara frånvarande från skolan. Det händer även att ungdomar stannar hemma från skolan för att ta hand om någon nära anhörig. Är man sjuk så bör man naturligtvis stanna hemma. Ifall det inte rör sig om allvarliga/akuta problem kan man gå till skolsyster istället för läkare.
Psykosociala problem
En del ungdomar har kanske någon gång känt sig utanför i klassen eller på skolan. Ibland känns det som om man inte vill komma till lektionen för att man inte trivs där. Det beror oftast på att man inte umgås med eller pratar med de andra i klassen. Om man inte pratar får man inga vänner. Om man inte har vänner kan man känna sig utanför vilket kan leda till att man stannar hemma från skolan. Det är inte ovanligt med familjeproblem, mobbning, otrivsel och grupptryck. Familjeproblem kan bero på att man har bråkat med familjen och har inte lust att gå till skolan. Det kan även bero på att någon familjemedlem har gått bort och då vill man vara ifred. Grupptryck kan påverka en och få en att inte gå till skolan. Man följer sina kompisars handlingar och när de inte går till skolan så går du inte heller dit.
Studierelaterade orsaker Ytterligare en orsak till frånvaro är studierelaterade orsaker. Denna frånvaro kan bero på att eleven inte känner sig förberedd till ett prov eller en inlämning och känner att hen behöver stanna hemma för att studera. En annan orsak kan vara att eleven vill missa ett prov eller ett läxförhör för att inte riskera sitt betyg eller för att få en chans till ett högre betyg vid ett senare tillfälle.
Avslutning
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)